Módosul Paks II pénzügyi kerete

A nemzetközi piacokat is megcélozza az az erőművi fejlesztésre és karbantartásra specializálódó vegyesvállalat, amelyet az MVM Zrt. és a Roszatom egyik tagvállalata alapít — az erről szóló szándéknyilatkozatot tegnap írták alá a felek Szocsiban. Az oroszországi atomexpón Kovács Pál, a Paks II fejlesztésért felelős államtitkár beszélt egyebek mellett a beruházás pénzügyi hátterét rögzítő szerződés várható módosításáról.

Somogyi Orsolya (Szocsi)
2019. 04. 16. 9:27
null
A Duna vízállása és a klímaváltozás miatt kiegészítő műszaki megoldásokat mérlegelnek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt egyeztetés az orosz és a magyar fél között a Fővárosi Bíróságon lezajlott eljárás alatt, amelyen azt vizsgálta a testület, hogy nyilvánosságra hozható-e a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói (úgynevezett EPC-) szerződés. Erről a Paks II projektért felelős államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek Szocsiban a XI. Atomexpón. Kovács Pál hozzátette: a rövid üzenetváltások mindössze annyiról szóltak, hogy az orosz fél folytatná-e a pert vagy sem.

Az államtitkár felidézte: az orosz fél kérte, hogy azok az adatok, amelyeket a szerződésben üzleti titoknak tart, ne kerüljenek nyilvánosságra. A februári, másodfokú bírósági döntés bizonyos részekben megerősítette az orosz kérést – ezen bekezdések természetesen kitakarva maradtak –, másokban nem. Ebben az állapotában tette közzé a Paks II Zrt. a honlapján a dokumentumokat, amiről elsőként a Magyar Nemzet adott hírt.

Az aktualitásokról szólva Kovács Pál elmondta azt is, hogy terítéken van a pénzügyi keretszerződés módosítása, ez ügyben nemrégiben tárgyalt Varga Mihály pénzügyminiszter orosz kollégájával. Jelenleg a szerződésmódosítási javaslat készül, amelyre azért van szükség, hogy a megállapodás igazodjon az új céldátumokhoz.

Kérdésre válaszolva, konkrétumok említése nélkül az államtitkár kifejtette: a Paks II Zrt. és az orosz fél a Duna vízállása, a klímaváltozás és a nyári vízhőmérséklet-emelkedés ­miatt kiegészítő műszaki megoldásokat is mérlegel. Kovács Pál magyarázata szerint az orosz főtervező az atomerőmű terveit mindig az adott telephelyviszonyokhoz igazítja; míg egyes helyszíneken szökőár veszélyével, Pakson például a hűtéssel kell kiemelten foglalkozni, a Duna vízhozamával, nyári hőmérsékletével. – A műszaki módosítások még a finomhangolás szakaszában vannak – tette hozzá az államtitkár.

A Duna vízállása és a klímaváltozás miatt kiegészítő műszaki megoldásokat mérlegelnek
Fotó: Kurucz Árpád

Kovács Pál a Paks II beruházás jelen helyzetéről azt mondta, a projekt most lép abba a fázisba, amikor a tervezés és a kivitelezés érdemi lépései elindulnak. Hamarosan kezdődik a felvonulási épületek egy részének kivitelezése. Emellett a Roszatom folyamatosan szállítja le azokat a terveket, amelyek a létesítési engedélykérelem benyújtásához szükségesek, és amelyek honosítása folyamatban van. Mintegy háromszázezer oldalból álló tervdokumentáción dolgoznak, hogy az beadható legyen az Országos Atomenergia Hivatalhoz engedélyeztetésre. Arról, hogy az engedélykérelem mikorra készül el, az államtitkár azt mondta: a lényeg, hogy olyan dokumentáció szülessen, amely lehetővé teszi az atomerőmű biztonságos felépítését és üzemeltetését.

Az atomexpón vegyesvállalat alapításáról írt alá részletes szándéknyilatkozatot az MVM Zrt. és a Roszatom állami atomenergetikai konszern tagvállalata, a Ruszatom Service Rt. A dokumentumot az MVM részéről Kóbor György, a társaság elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével, a Ruszatom Service részéről pedig Jevgenyij Szalkov vezérigazgató írta alá a megállapodást. Az új vegyesvállalatot az erőművek – beleértve az atom- és a hagyományos hőerőművek –, valamint berendezéseik biztonságos működtetéséhez szükséges fejlesztési és karbantartási szolgáltatások céljából kívánják létrehozni a felek. A tervek szerint mindkét alapító azonos, 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik majd a vegyesvállalatban, amely Magyarországon kívüli piacokon is lehetőséghez juthat.

A nemzetközi fórumon a Ruszatom Nemzetközi Hálózat és a Dunaújvárosi Egyetem szintén együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá egyebek mellett az atomenergetikai képzést érintő közös tananyagok létrehozásáról. A felek továbbá megvizsgálják az atomenergetikai ipari szakemberek képzését célzó szak indításának a lehetőségét a Dunaújvárosi Egyetemen. – Az intézmény és a Roszatom egyebek között az anyagtudomány és a magas technológiájú hegesztés területén rendelkezik hatalmas elméleti és gyakorlati tudással, amelynek a gyakorlati alkalmazása különösen fontos – mondta az aláírást követően András István rektor.

A Tungsram is nyitna az iparág felé

Noha nem kifejezetten az atomenergetikai iparágat képviseli a fényforrásokat gyártó Tungsram, a magyar vállalat elnök-vezérigazgatója szerint az ágazatban helye van az innovatív világítástechnológiának is. Jörg Bauer a Magyar Nemzet érdeklődésére azt mondta, üzleti kapcsolatok kialakítása és az iparághoz köthető tapasztalatok gyűjtése miatt jelent meg érdeklődőként az atomexpón.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.