Nincs válság Olaszországban

Sem gazdasági, sem politikai értelemben nincs oka a külső szemlélőknek attól tartaniuk, hogy Olaszország válságban lenne — nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére Michele Geraci, az olasz kormány gazdaságfejlesztési ügyekért felelős államtitkára. Róma Magyarországot kiemelt kereskedelmi központnak tekinti, a jövőben jelentősen megnövelné a kétirányú kereskedelmi forgalmat és szorosabbra fűzné a kétoldalú kapcsolatokat.

Rácz Gergő
2019. 04. 25. 9:27
null
Michele Geraci leszögezte: országa egyenlő félként és nem alárendeltként szerepel a kínai programban Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs ok aggódni, Olaszországban nincs válság, a kiemelt fontosságú külkereskedelemben például jelentős élénkülés látszik – mondta tegnap a Magyar Nemzet kérdésére Michele Geraci, Olaszország gazdaságfejlesztési ügyekért felelős államtitkára. Geraci kétnapos budapesti látogatást tett, aminek során számos megbeszélést folytatott hazai kormányzati, felsőoktatási és üzleti felekkel. Elmondása szerint az elmúlt évtizedek során Olaszország azon kevés költségvetési fegyelmet fenntartó ország egyike volt, ahol a kormányok következetesen, ritka kivételektől eltekintve hiánymentesen gazdálkodtak, a felmerülő deficiteket a legtöbb esetben a megugrott kamatkiadások okozták. Azt is elmondta, közvetlenül együtt dolgozik Matteo Salvinivel és Luigi Di Maióval, a koalíciós Liga, illetve az 5 Csillag Mozgalom vezetőivel, és kitűnő az együttműködés, hiába is tűnhet másként a külvilágnak a közelmúlt vitái alapján.

Kifejtette: eleinte mind a politikában, mind a médiában rossz volt a megítélése annak, hogy Olaszország a legfejlettebb országokat tömörítő G7-országok közül elsőként csatlakozott Kína Egy övezet, egy út beruházási programjához. Geraci szerint annyi kellett, hogy megismerjék az aláírt szándéknyilatkozat szövegét, amiben Olaszország is egyenlő félként, és nem a kezdeti reakcióknak megfelelően alárendeltként szerepel a megállapodás szövegében. Geraci kifejtette, Kínával kapcsolatban tisztában kell lenni a valóban létező lehetőségekkel és a kockázatokkal is, azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az eddigiekben Olaszország egyike volt azon kevés európai országnak, ahol a kínaiak nem valósítottak meg jelentős befektetéseket.

Michele Geraci leszögezte: országa egyenlő félként és nem alárendeltként szerepel a kínai programban
Fotó: Mirkó István

Hangsúlyozta, illúzió, hogy bármelyik európai ország vagy akár az Európai Unió képes lenne versenyre kelni Kína gazdasági erejével vagy azzal a hátszéllel, amit a kormányzat a gazdaság minden területén meg tud adni. Így sokkal észszerűbb az együttműködési lehetőségeket feltérképezni, ez az egyik olyan fontos kérdés, amiben teljes egyetértés van Magyarország és az olasz kormány között.

Geraci szerint Olaszországnak Európában az Egyesült Királyság mellett Magyarország a legfontosabb külkereskedelmi célpontja és partnere. Ennek fő oka a földrajzi elhelyezkedésünk, a Közép-Európába irányuló olasz kereskedelmi célok szempontjából ideálisak vagyunk – így hazánk lehet az olasz térségi kereskedelem központja. Többek között közvetlen vasúti összeköttetést is terveznek, hogy a következő években a mostani tízmilliárd eurót meghaladó kereskedelmünk húsz százalékkal nőhessen az olasz kormányzat szándékai-val összhangban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.