Az égi selyemút fontos állomása Budapest

Égi selyemutat építenek hazánk és Kína, illetve Henan tartomány és a Budapest Airport között — hangzott el a külgazdasági tárca, a reptérkezelő és a kínai regionális befektetési ügynökség részvételével rendezett kínai—magyar gazdasági fórumon, amit Budapesten tartottak a minap.

2019. 05. 27. 15:42
Workers load the Solar Impulse aircraft into a Cargolux Boeing 747 cargo aircraft at Payerne airport
A szállító repülőgép hetente kétszer érkezik Ferihegyre Fotó: Pascal Lauener Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína ötödik legnagyobb gazdasági teljesítőképességű tartományából idén áprilisban közvetlen cargo repülőjáratot indítottak Csengcsou és Budapest között, és azóta heti két alkalommal közlekedik a Cargolux légitársaság Boeing–B747F, egyenként száz tonna szállítási kapacitású tehergépe – közölte lapunkkal a Budapest Airport. Most a jövőbeni fejlesztés, együttműködés és információcsere kereteit rögzítették abban a megállapodásban, amelyet a Henan tartomány Polgári légiközlekedés-fejlesztési és befektetési ügynökség és a Budapest Airport vezetője írt alá. Azt megelőzően mintegy 140 főnyi küldött és szakértő vett részt a Budapesten rendezett gazdasági fórumon.

A Kína központi részén fekvő síkvidéki tartomány, amely a Sárga-folyótól délre helyezkedik el, több mint százmillió embernek ad otthont. A most aláírt dokumentum újabb lökést adhat a kínai–magyar légi szállítási kapcsolatoknak. – A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér ideális állomás a „légi selyemúton”, az Európa és Ázsia közötti kereskedelmi forgalom számára.

A szállító repülőgép hetente kétszer érkezik Ferihegyre
Fotó: Reuters

A Henan tartományi légiközlekedés-fejlesztési céggel most aláírt megállapodás megerősíti Budapest mint légiáru-elosztó központ vezető szerepét a régió­ban – hangsúlyozta az aláíráskor Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Arról is beszélt, hogy a Budapest Airport mintegy 15 milliárd forintot fordított az új, BUD Cargo City nevű logisztikai központ megépítésére. A 21 ezer négyzetméternyi cargo raktár és iroda, a 11 ezer négyzetméternyi speditőr épület mellett 32 ezer négyzetméteres beton előteret is építenek, ahol párhuzamosan egyszerre két, egyenként száz tonna kapacitású Boeing–B747-8F típusú teherszállító óriásgépet lehet kiszolgálni. A létesítményt az év végén adják át a logisztikai cégeknek.

Ám nemcsak a cargoforgalom mennyisége növekszik, hanem a kínai légi utasok számában is jelentős gyarapodás várható még idén nyáron Ferihegyen. A közelmúltban bejelentett Shanghai Airlines közvetlen és nonstop Budapest–Sanghaj járatát követően még idén augusztusban a Hainan Airlines kínai légitársaság térhet vissza három, Budapestről eddig még soha ki nem szolgált útvonallal. A Hainan visszatérésének köszönhetően így ötre növekszik a magyar fővárosból közvetlen légi járatokkal elérhető kínai városok száma, ami a régió más repülőtereihez képest is jelentős előnyt jelent majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.