Fejlesztik a nemzeti parkokat

A nemzeti parkok igazgatóságainak területén az elmúlt években megvalósult fejlesztéseket mutatja be tematikus kampányában az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Schanda Tamás európai ­uniós fejlesztésekért felelős államtitkár lapunknak elmondta: a 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakban mintegy negyvenmilliárd forintot fordítanak az említett beruházásokra, és a közel száz fejlesztésből álló projekt részeként több tucat barlangot is biztonságossá tesznek.

2019. 05. 07. 15:24
Csak a Bükki Nemzeti Parkban harmincnyolc barlangban és azok közvetlen környezetében végeznek nagyobb munkálatokat Fotó: MTI/Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt szombaton Dévaványán, a Körös–Maros Nemzeti Park által szervezett túzokfesztiválon vette kezdetét az Innovációs és Technológiai ­Minisztérium kampánya, amelynek segítségével a parkigazgatóságok területén az elmúlt években megvalósult fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Széchenyi 2020 programból hazai és uniós forrásokból közel száz projekthez nyertek támogatást a nemzeti park igazgatóságok. Schanda Tamás európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár lapunknak elmondta: a 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakban ­mintegy negyvenmilliárd forintot fordítanak az említett területek fejlesztésére. Szavai szerint ez jól mutatja, hogy a kormány elkötelezett a természetvédelem, a hazai természetes növény- és állatvilág megóvása, helyreállítása mellett, és támogatja azokat a fejlesztéseket is, amelyekkel a látogatók bővíthetik ismereteiket és élményeiket nemzeti parkjainkban.

Csak a Bükki Nemzeti Parkban harmincnyolc barlangban és azok közvetlen környezetében végeznek nagyobb munkálatokat
Fotó: MTI/Komka Péter

A fejlesztésekkel kapcsolatban ­Schanda Tamás kiemelte, hogy több tucat barlangot tesznek biztonságossá. – Csak a Bükki Nemzeti Parkban harmincnyolc barlangban és azok közvetlen környezetében valósulnak meg nagyobb beruházások. Látványos fejlesztés lesz a szilvásváradi Szalajka-völgyi információs ház felújítása is. Egyebek mellett új arculatot kap a Körös–Maros Nemzeti Parkban a Réhelyi Látogatóközpont.

A Körösvölgyi látogatóközpont és állatpark pedig újabb vadon élő állatokkal bővül. Már megépült az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság látogató- és fogadóközpontja, hasonló átalakulás előtt áll a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban a Pálvölgyi-barlang fogadóépülete és a pilisszentiváni látogatóközpont is, amelyek megújulva magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak majd a látogatóknak – sorolta az államtitkár.

Schanda Tamás felidézte, hogy az államtitkárság legutóbbi tematikus kampánya az év elején zajlott, amikor a felsőoktatási fejlesztéseket népszerűsítették, és bemutatták, hogy az egyetemeken milyen fejlesztések valósultak meg az elmúlt években. – Tavasszal és nyáron a nemzeti parkok területein megvalósuló fejlesztéseket fogjuk megmutatni. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a teljes területének nagyjából harmada természetközeli állapotban maradt meg, kilenc százaléka védett terület, 21 százaléka pedig Natura 2000-es terület.

Ezekre a területekre vigyázni kell, és körültekintő fejlesztésekkel meg kell őrizni a következő generációknak – fejtette ki az államtitkár. Szavai szerint a nemzeti parkok azért is kiváló helyszínek erre, mert hazánkban is egyre népszerűbb az ökoturizmus. A statisztikák szerint a családok egyre inkább szeretnek a természetben kikapcsolódni, kirándulni. – A múlt évben a nemzeti park igazgatóságoknál regisztrált látogatók száma meghaladta az 1,6 millió főt, és abban bízunk, hogy ez a szám tovább nő, amihez a fejlesztések is érdemben hozzá tudnak járulni – fejtette ki Schanda Tamás. Az események időpontjai és a pontos programok a nyiltnap.szechenyi2020.hu honlapon és az Együtt fejlődünk Facebook-oldalon érhetők el.

Madarak és fák napja

Tollas vendégeink elnevezéssel rendez programokat pénteken a Körös–Maros Nemzeti Park a madarak és fák napja alkalmából. A reggel kilenctől délután öt óráig tartó eseményeknek a Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelyén és az Anna-ligetben biztosítanak helyszínt. A park sokféle látnivalójának megtekintésén túl a látogatók különböző, madarakkal kapcsolatos interaktív programokban is részt vehetnek. A szemlélődést előtérbe helyező odúles és több bagolyfaj megtekintése mellett a látogatók kipróbálhatják a nagyobb aktivitást igénylő madárgyűrűzést és -etetést is. Hollók és fakókeselyűk etetése mellett vízimadarak tavi látványetetésére is lesz lehetőségük az érdeklődőknek. A programok állatparki belépőjeggyel látogathatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.