Hazahoznák a „családi” aranyat

Már csak a Klaus Johannis államelnök általi kihirdetésre vár, hogy törvényerőre emelkedjen az a jogszabály-módosító javaslat, amely öt százalékra korlátozza Románia aranytartalékának külföldön tárolható mennyiségét.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2019. 05. 06. 7:32
An employee places gold bars in the Kazakhstan's National Bank vault in Almaty
A román készlet a kelet-európai államok között a legnagyobb, 3,25 milliárd euró értékű Fotó: Mariya Gordeyeva Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős többséggel szavazta meg Romániában a képviselőház a Román Nemzeti Bank (BNR) jogállásával kapcsolatos törvényjavaslatot, miközben az RMDSZ-frakció nem támogatta azt, a Nemzeti Liberális Párt pedig jelezte, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon.

Az alapdilemma az volt: mi értelme hazahozni 61 tonna aranyat az 1694-ben alapított Bank of Englandből, egy olyan pénzintézetből, amely épp a hatalmas tartalékok biztonságosan megőrzésére szakosodott? A meglehetősen konfúz indoklás nyomán – miszerint az ország gazdasági helyzete nem indokolja az arany külföldi tárolását – mindenféle spekulációk láttak napvilágot. A PSD első embere szerint a román gazdaságnak az elmúlt években regisztrált folyamatos, jelentős és fenntartható növekedése, a lej stabilitása mellett immár semmi sem indokolja, hogy drága „bértartással” külföldön tárolják az ország aranykészletének túlnyomó részét.

Az „aranylázat” gerjesztő román politikusok mindenekelőtt Magyarországgal példálóznak, ahol viszont a jegybank döntött a Londonban tárolt aranytartalék hazahívásáról, miközben a magyar gazdaságpolitika már korántsem a nemzetközi hitelekre és a kiszámíthatatlanságra épül. A döntés következtében három tonna arany került vissza Magyarországra, 2018 végére pedig 31,5 tonnára nőtt az ország aranytartaléka.

A román jegybank még az ország 2007-es uniós csatlakozása előtti időszakban határozott arról, hogy a 103,7 tonnás aranytartaléknak több mint a felét, 61 tonnányit a londoni Bank of Englandben őrizzék. A román készlet világviszonylatban a 35., a kelet-európai államok között a legnagyobb, a 3,25 milliárd eurónak megfelelő értékű tartalékkal Románia a térség legerősebb gazdaságával büszkélkedő Lengyelországot vagy éppen Ausztráliát is megelőzi. Miután azonban a jegybank egy ideje már nem vásárol aranyat, az elmúlt öt évben 103,7 tonnán stagnált a tartalék mennyisége, miközben értéke mintegy 1,2 milliárd euróval csökkent.

A román készlet a kelet-európai államok között a legnagyobb, 3,25 milliárd euró értékű
Fotó: Reuters

Mugur Isarescu BNR-elnök annak kapcsán, hogy évente 65 ezer euróba kerül a tárolási díj, kifejtette: az arany tárolása otthon is pénzbe kerül, még ha valamivel kevesebbe is, mint Londonban. Ráadásul a belföldi tárolással sokat csökkenne az aranykészlet értéke, hiszen így épp a legfontosabb funkcióját lenne képtelen ellátni a korábbihoz hasonló hatékonysággal: garan­ciát nyújtani a nemzetközi piacon. Bálint Csaba, az OTP Bank Románia makrogazdasági elemzője a Krónika című erdélyi napilapnak úgy vélekedett, a külföldi tartalékok minimálisra csökkentésével könnyen előfordulhat, hogy a román állam drágábban jut majd külföldi hitelhez.

Nemzetközi folyamat

Az MNB döntése arról, hogy hazahozza az ország akkor még csekélynek mondható aranytartalékát Londonból, egyáltalán nem egyedi lépés, sok gazdaságilag fejlett és kevésbé fejlett ország látta úgy az elmúlt években, hogy nem az aranytárolásra szakosodott, nemzetközi ügyfélkört kiszolgáló szervezeteknél, hanem inkább otthon tartaná az aranyát. A nemesfém értékállóságára való tekintettel vitt haza 2014-ben több mint 122 tonna aranyat Hollandia. Németország még a szovjet inváziótól való félelmében külföldön állomásoztatott aranyából vitt haza, illetve tervez további repatriálást, hogy közel 1700 tonna értékben a teljes aranytartalékának a fele az országon belül legyen. Szintén a meglévő tartalékokat viszi haza, illetve tervezi a jövőben hazavinni Belgium, Svájc és Ausztria.

Az MNB azzal sincs egyedül, hogy jelentősen, tízszeresére növelte nemrég az aranytartalékot. India, Mexikó és Banglades több száz tonnányi nemesfémet vett. Az Egyesült Államok hagyományosan az aranytartalékra támaszkodik: a világ legerősebb gazdaságának több mint 8100 tonnányi aranya van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.