Hitelbővülésre készül az Erste

Hitelkihelyezésben és a hatékony működésben is jó eredményeket könyvelhetett el az idei első negyedévben az Erste Bank. A cég további bővülésre készül, de óvatosan hitelez a kockázatokat is rejtő üzleti területeken, és kész az azonnali fizetési rendszer beindítására.

Rácz Gergő
2019. 05. 08. 15:36
null
A bank biztosítani tudja szükségleteit, és nem kell újabb forrásokért a tulajdonoshoz fordulnia Fotó: BachPekaryMate Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erste Bank lakossági üzletágában az új hitelek értéke 15 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg a vállalati hitelállomány több mint negyedével bővült egy év alatt, és idén is élénk növekedéssel számolnak – közölték tegnap újságírókkal a cég vezetői.

Jelasity Radován, az osztrák hitelintézet hazai üzletágának elnök-vezérigazgatója elmondta: az Erste adózás előtti eredménye közel 15 százalékkal 9,4 milliárd forintra nőtt az első három hónapban, miközben az eredményt javító visszaírások összege csaknem egymilliárd forinttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Jelasity szerint a jó teljesítmények eredményeként a bank „bespájzolt”, ezzel igyekszik megalapozni a további növekedést. Mint azt lapunk kérdésére elmondta, ez az újabb hitelkihelyezések biztosításához kell, mind lakossági, mind vállalati területeken. Ezzel az Erste most biztosítani tudja szükségleteit a következő 2-3 évre, és így nem lesz szüksége újabb forrásokért a tulajdonoshoz fordulnia.

A bank biztosítani tudja szükségleteit, és nem kell újabb forrásokért a tulajdonoshoz fordulnia
Fotó: Bach Máté

Harmati László lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettes elmondta, a magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon 12 százalékkal 2700 milliárd forint fölé nőtt az idei első negyedév végére, ezen belül a befektetések aránya hatvan százalék volt. Kérdésre megerősítette, hogy az Erste felkészült az azonnali fizetések ütemszerű nyári beindítására. Egyre többször felmerül, hogy vannak kisebb piaci szereplők, amelyek nem lesznek készen időben az átállásra, ez pedig az egész rendszer bevezetési ütemezésének újragondolását szükségeltetné. Harmati erről annyit nyilatkozott, hogy az Erstének és a többi felkészült banknak is a tervszerű indulás az érdeke, máskülönben jelentős többletköltséggel kell számolniuk.

Szabados Richárd vállalati üzletágvezető szerint a tavalyi év azonos időszakához képest a teljesítő hitelállomány 26 százalékkal bővült, és elérte a 610 milliárd forintot. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új folyósítások 51 százalékkal ugrottak meg az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg a hitelállomány 32 százalékkal bővült. Ez történetesen egyike azon hitelezési szegmenseknek, ahol a Magyar Nemzeti Bank is vizsgálja a más szegmensekhez képest magasabb kockázatokat, és mint emlékezetes, ezek a fejlesztések jelentették a legnagyobb bukásokat a 2008-as gazdasági válság idején. Szabados kérdésünkre elmondta, az Erste most már legalább harminc százalék önerőt vár el a korábbi 0-10 százalékhoz képest, figyelik, hogy válságálló fejlesztőkkel legyenek kapcsolatban, és a kezességvállalás is kiemelt tényező.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.