Felbolydult a kriptopiac

A Facebook virtuális pénzének várható piacra lépése a többi kriptovaluta kereskedését is alaposan felbolygatta. A bitcoin árfolyama napjában ismét több ezer dollárt drágul, illetve esik, de általánosságban véve élénkülő kereslet várható a változatlanul kockázatosnak számító eszközök iránt.

Rácz Gergő
2019. 06. 30. 8:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét komoly érdeklődés övezi a virtuális pénzek csapongó piacát, amit legjobban a bitcoin több ezer dolláros kilengése mutatott meg a napokban. Tegnap délután a kriptovaluta egyetlen érméje közel 12 ezer dollárt, napi középárfolyamon számolva 3,4 millió forintot ért. Mindezt úgy, hogy a héten jelentős esés is volt az árfolyamban, miután a bitcoin értéke 14 ezer dollárig is felment. Ebből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, az viszont nehezen vitatható, hogy a blokklánc-technoló­giára alapuló, központi kibocsátó nélküli virtuális pénzek ismét felkeltették az egyéni és az intézményi befektetők érdeklődését.

Az biztosra vehető, hogy az egyes kriptovalutáknak továbbra is nagyon változékony marad az árfolyamuk, viszont most több jel is arra mutat, hogy tendenciózus maradhat a keresletélénkülés, így az áremelkedés. Az egyik szempont, hogy jövő májusban csökken az előállítható egységek száma, vagyis szakszóval feleződés várható, ami az eddigiekben is nagyban hatott az árakra. A bitcoin és a legtöbb kriptovaluta alapjául szolgáló úgynevezett blokklánc lényege, hogy folyamatosan jönnek létre a pénzegységek, és előre lehet tudni, hogy a lánc végén hány darab lesz. Ebben a folyamatban a kínálat korlátozódása (vagyis a feleződés) áremelkedést idéz elő.

A közeljövőben várható kibocsátási korlát megnöveli a keresletet és az egységek árfolyamát is
Fotó: Bach Máté

A másik, sokkal nagyobb horderejű fejlemény, hogy a Facebook várhatóan jövőre saját kriptovalutát dob ­piacra. Ez már most is tényező lehet a bitcoin és több más virtuális pénznem iránti fokozott érdeklődésben, mivel hiá­ba jelentős a blokkláncpénzek piaca már most is, nem összehasonlítható azzal a tömegbázissal, amit a legnagyobb közösségi platform elérhet. Arról korábban is írtunk, hogy a felhasználók milliárdjai számára elérhető független fizetőeszköz komoly fejtörést okozhat az egyes országok piacfelügyeleteinek vagy akár az adósságkezelőinek is, lévén a Facebook blokk­lánca mögött a tervek szerint stabil állampapírok állnak majd.

A nagy lehetőség miatt meglepő lenne, ha nem lenne siker a librának nevezett pénz indulása, ami a többi kriptovalutát is magával húzhatja.

Mindez nem változtat azon a tényen, hogy a rendkívüli változékonyság megmarad az árfolyamokban, emiatt a virtuális pénz továbbra is kockázatos befektetési forma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.