Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Már forognak az MKB-részvények

Megkezdődött tegnap a kereskedés az MKB Bank újonnan bevezetett részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén. A hitelintézet papírjaival a hatodik legnagyobb piaci kapitalizációjú cég jelent meg a pesti börze standard részvény kategóriájában. A teljes alaptőkét megtestesítő, százmilliárd forint össznévértékű részvénysorozatot május 30-án vette fel terméklistájára a tőzsde.

Horváth Éva
2019. 06. 18. 7:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepélyes csengetési ceremóniával indította el a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tegnapi kereskedését Balog Ádám, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, jelezve, hogy a hitelintézet május végén bevezetett részvényeivel megindulhat a kereskedés. A pesti börze legújabb társaságának első embere köszöntő beszédében úgy fogalmazott: fontos nap ez a bank életében, hosszú előkészítő munka előzte meg, hogy megfeleljenek a tőzsdei bevezetés feltételeinek. Nehéz szanálási, majd szerkezetátalakítási időszakon vannak túl, ezt követően a hitelintézet a növekedési célokra koncentrál majd, amelyben a tőzsdei jelenlét akár tőkebevonásra is lehetőséget adhat. Az elnök-vezérigazgató kiemelte: az MKB Bank Magyarország egyik legnagyobb, csaknem hetvenéves múltra visszatekintő, meghatározó pénzügyi szereplője.

Balog Ádám közölte: az MKB Bank január 17-én tartott közgyűlésén határoztak a nyilvánosan működő részvénytársasággá alakulásról, egyúttal százmillió darab, egyenként ezer forint névértékű részvényének tőzsdei bevezetéséről. A BÉT a pénzintézet százmilliárd forint össznévértékű törzsrészvényeit május 30-án vette fel a terméklistára, a bank törzsrészvényei a teljes alaptőkét képviselik. A MKB Bank részvényeinek tőzsdei bevezetésével a pesti parketten a hatodik legnagyobb piaci kapitalizációjú cég jelent meg a standard részvény kategóriában. A kereskedés megkezdésekor a hitelintézet tőzsdei kapitalizációja meghaladta a 197 milliárd forintot. A bankpapírok bevezetési ára az utolsó tőzsdén kívüli (OTC) ügylet ára lett, ami 1972 forint volt. A tőzsdei bevezetéssel egyidejűleg nyilvános részvényértékesítés nem lesz.

Az MKB Bank-csoport a 2018-as évet 25,13 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta, ami az előző évhez képest 31 százalékos növekedés. A mérlegfőösszege 1857,6 milliárd forint volt az elmúlt esztendő végén, egy év alatt 9,2 százalékkal csökkenve. Az MKB jelenlegi fő tulajdonosai a Mészáros Lőrinc közvetett érdekeltségébe tartozó Metis Magántőkealap 35 százalékos és az Rkofin Kft. 13,62 százalékos részesedéssel, továbbá a Szíjj László közvetett tulajdonában lévő Blue Robin Investments S.C.A. 32,9 százalékos és az Eirene Magántőkealap 9,99 százalékos tulajdoni aránnyal.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója (balról a második) a bank felső vezetésével a tőzsdén
Fotó: Bach Máté

Arra a kérdésre, hogy milyen nyereséget vár a menedzsment 2019-ben, Balog Ádám azt válaszolta, hogy konkrét idei eredményvárakozást egy tőzsdei cég vezetőjeként nem mondhat. A tegnapi ünnepélyes kereskedés megindítása utáni sajtótájékoztatón arról is szó volt, hogy a bank tőkehelyzete stabil, 2015-ben 11,8 százalékot, 2018-ban 17,4 százalékot ért el a tőkemegfelelési mutató, amiből arra lehet következtetni, hogy nincs szükség mielőbbi tőkebevonásra. Egy másik kérdés során szóba került az is, hogy az állam 2016-ban 37 milliárd forintért adta el a bankot, amelynek már mintegy 200 milliárd forintra növekedett a piaci értéke. Ez is jól mutatja a pénzintézet fejlődését, megerősödését – idézte a bank elnök-vezérigazgatóját a távirati iroda.

Az MKB Bank a magyar bankrendszer egyik legrégebbi tagja, működését 1950-ben kezdte meg. Az 1980-as évek végén, a kétszintű bankrendszer kialakulásakor teljes körű kereskedelmi banki felhatalmazást kapott, amelynek alapján a hagyományos üzletágak megerősítése mellett új üzletágakat indított be és futtatott fel sikeresen. A belföldi vállalatok kiszolgálása rövid idő alatt a bank fő üzletágává vált, majd az 1980-as évek végétől kezdve továbbfejlesztette a lakossági bankszolgáltatásokat, a pénz- és devizapiaci, valamint a tőkepiaci tevékenységét. Ezután, 2001 végére az értékpapír-kereskedelmi tevékenység integrációjával az MKB Bank univerzális bankká vált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.