Az új jegybanki program esetén népszerű a lízing

Magyar Nemzet
2019. 07. 28. 8:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank felmérései alapján a növekedési hitelprogram legújabb elemeként, januárban indult NHP Fix adta lehetőséggel leginkább a a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem cégei élnek. A kedvezményes kamatozású vállalkozói hitel- és lízingkonstrukció célja kezdettől fogva az volt, hogy a vállalati hitelállomány nagyobb arányban álljon fix kamatozású hitelekből, így csökkentve a kamatkockázatot – hívta fel a figyelmet az OTP Bank.

Az NHP Fix bevezetésének első hat hónapjában több mint hatezer vállalkozás összesen 7635 ügylet révén 175 milliárd forint értékben jutott forráshoz. Ezalatt a mezőgazdasági ágazat képviselői éltek leginkább a lehetőséggel – az összes kihelyezés 22,8 százaléka került az agráriumba –, amit a feldolgozóipar több mint 14, illetve a kereskedelem követett nagyjából 13 százalékkal. A felvett források összegét tekintve az említett három ágazat szereplői egyre aktívabbak, ugyanakkor a kedvezményes konstrukciók nyomán elérhető összegeket már kevesebben veszik igénybe ingatlanügyletekre.

Az OTP Bank közleménye szerint az NHP Fix esetében a korábbiaknál jóval nagyobb arányt képviselnek a lízingkonstrukciók. A program korábbi ütemeiben a lízingügyletek nagyjából a kihelyezések 20-25 százalékát érték el, míg ebben az esetben a konstrukciók összértékének már csaknem felét. Ez annál inkább jelentős arány, ha figyelembe vesszük, hogy a lízingügyletek átlagosan kisebb összegűek. A mikrovállalkozások esetében a lízingügyletek aránya 50 százalék feletti: 87,3 mil­liárd forintból 44,1 milliárd, a kisvállalkozásoknál 44 százalék (51,1 milliárdból 22,3 milliárd forint), a közepeseknél pedig 28,4 százalékos ez az arány (36,3 milliárdból 10,3 milliárd forint).

Korábban a cégek sokkal szívesebben választották a rövid távon kedvező, alacsony költségű, de változó kamatozású megoldásokat: az elmúlt években a teljes állomány 80 százalékát az ilyen típusú hitelek tették ki. A változó kamatozású hiteltípus a gyengébb likviditású cégeknél volt jellemzőbb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.