Erősödnek a kételyek a játékszolgáltatások piacán

Sokan lemondtak a Google novemberben induló játékszolgáltatásáról. Visszatérő panasz, hogy a keresőcég túlárazza a szolgáltatást, ráadásul nem abban a konstrukcióban tenné elérhetővé a Stadiát, mint amire számítani lehetett. A Google biztosan nem mond le könnyen a több milliárd dolláros piacról, az árazási viták viszont a fő vetélytársnak számító Apple-nek éppen kapóra jönnek információforrásként.

Rácz Gergő
2019. 07. 18. 13:38
Visitors play "Warcraft", developed by video game producer Blizzard Entertainment, during the Gamescom fair in Cologne
Sokan máris túlárazottnak tartják a Stadiát Fotó: Kai Pfaffenbach Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ígérkezik könnyűnek a Google új játékszolgáltatásának az indulása, egyre több érdeklődő panaszkodik a túlárazásra, és sokakat az is zavar, hogy a keresőcég az első bejelentéskor más konstrukciót hirdetett meg. A novemberben induló, Stadiának nevezett szolgáltatás lényege, hogy egy kiterjedtnek ígért termékkatalógusból játszhatnak a felhasználók azonnali hozzáféréssel, ráadásul bármilyen eszközön, legyen szó asztali számítógépről, tévéről vagy a telefonjukról. A Stadia márciusi bejelentésétől elsőre sokan a világszerte 135 milliárd dollárosra becsült számítógépes játékpiac alapvető megújítását várták, mivel így még több felhasználóhoz juthatnak el a termékek.

Az eredeti elképzelést sokan a játékipar Netflixének hívják, mivel – hasonlóan a népszerű sorozatmegosztóhoz – itt is havidíj ellenében lehetne korlátlanul játszani. Ehhez képest kiderült, hogy ez nem feltétlenül van így, a kilenc dollár körüli (3000 forintnyi) előfizetési díj mellé sok terméket – különösen a legnépszerűbbeket – ugyanúgy meg kell venni 15-20 ezer forintért, mint ahogy azt most is meg lehet tenni fizikai formában vagy olyan ismert webes játékáruházakban, mint a Steam. A streamelt játék így is jó megoldás lehet azoknak, akik csak a tévéjükön tudnának játszani, de aki játszik, annak általában van otthon konzolja vagy erős számítógépe, így neki nem éri meg, hogy kétszer fizessen ugyanazért.

Szintén problémásnak ígérkezik, hogy legalább 30 Mbps forgalomra képes interneteléréssel ígéri a Google a zavartalan működést új generációs felbontásban, miközben minimum 10 Mbps csatlakozásra van szükség, hogy a szolgáltatás egyáltalán működjön. Magyarországon ez nem jelentene problémát, lévén itt nagyon jó a lefedettség és nemzetközi szinten is versenyképesek az árak. Azonban több, sokkal jövedelmezőbb piacon, mint például az Egyesült Államokban, ez nem általános adottság, ráadásul több helyen regionális monopóliumok alakultak ki a szolgáltatók között, ami nem segíti a termékfejlesztést és az árak csökkenését. A gyenge internetcsatlakozás különösen az egymás ellen játszók sokmilliós táborában okoz gondot, mivel ilyenkor előfordulhat, hogy mindenki mást lát, attól függően, hogy kinél gyorsabb vagy lassabb a net.

Sokan máris túlárazottnak tartják a Stadiát
Fotó: Reuters

Ezek a problémák egyre több esetben a Stadia elutasítottságát hozták, s amióta nyilvános a tervezett árazási struktúra is, több ismert játékiparral foglalkozó YouTube-csatornán már csak legyintenek a Google tervére. Az érdeklődők most abban reménykednek, hogy a hivatalos novemberi startig még változhat a Stadia árazása. A Google-nak a hatalmas technológiai háttere okán megvan minden lehetősége, hogy megfelelően tudja működtetni az adott nemzetközi felhasználószám mellett jelentős forgalommal járó szolgáltatást. Azonban eddig is voltak már nagy ívű és sikertelen kísérletek, például a Facebook riválisának szánt közösségi platformot is végül bezárták.

A Google-t ért kritikáknak leginkább az Apple örülhet, ahol nem sokkal a keresőcég után jelentették be a streamingszolgáltatásuk beindítását, amely saját televíziósorozatok és filmek gyártása mellett szintén tartalmaz játékokat.

Az Apple Arcade név alatt futó szolgáltatás az elérhető információk szerint ugyancsak ősszel startol, a cég az árszabásának kialakításkor biztosan élénk figyelemmel követi majd a Google lépéseire érkező vásárlói reakciókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.