Fenntartható divat: természetkímélő megoldások, szemétből készült ruhák

Szelektív hulladékgyűjtés, megújuló energiaforrások, elektromos autók és ökodivat — a rohamosan csökkenő energiakészületünk, a környezetszennyezés az egész világot cselekvésre kényszerítette, beleértve a divat­ipart is, amely egyre inkább a fenntarthatóság felé fordul. Ennek jegyében ma már PET-palackból vagy gazdaságos növényi alapanyagokból készült ruhát is viselhetünk.

2019. 07. 03. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg néhány éve az ökodivatot mind­össze a biopamut ruhák jelentették, mára végeláthatatlan azoknak a márkáknak sora, amelyek bebizonyították: a fenntarthatóság – lehetne – legalább annyira sokszínű, mint a divat világa. Legyen szó természetes alapanyagról, környezetkímélő és etikus gyártásról, hulladék nélküli vagy épp hulladékból való készítésről, a cégek és tervezőik egyre inkább felismerik: lévén a ruhaipar a világ második legkörnyezetszennyezőbb iparága, manapság már nem elég, ha az olvadó jégmezők, a kihalás szélén lévő állatok vagy épp a természeti katasztrófák ihletik meg őket legújabb kollekciójuk megalkotásakor. Be kellett látniuk, a „fast-fashion” ideje lejárt, és csak úgy tudnak versenyben maradni, ha a világ és a környezet(szennyezés) változásaira reagálni tudnak.

Így a legkedveltebb alapanyag a PET-palack lett, már csak azért is, mert ha folytatódik az élővizek szennyezése, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánokban – súlyát tekintve –, mint hal. Az egyik legnagyobb sportmárka rögtön piacra is dobott plasztikból készült és biológiailag lebomló cipőket, amelyekből tavaly egymillió pár fogyott el. Egyre nagyobb teret hódít a biogyapjú is. Ez egyike azoknak az alapanyagoknak, amelyek garantáltan vegyszermentes gazdálkodásból származnak, és az állatokat bántalmazás nélkül nyírják.

Fotó: REUTERS/Matthew Stock

A „divatvilág gyorséttermeinek” is gúnyolt cégek anyagaival szemben az utóbbi években komoly versenyelőnyt szerzett magának a bambusz, és ma már a gyapot vetélytársaként van jelen a piacon. Nem véletlenül: a növény termesztéséhez lényegesen kevesebb vízre van szükség, gyorsan nő, nem szeretik a kártevők, így permetezni sem szükséges. Az ebből készült ruháknak jó nedvszívó és légáteresztő képességük van, emiatt garantáltan kényelmes a viselésük. Nem kell lemondanunk a bőrről sem, ha az etikus divat mellett tesszük le a voksunkat. Az ananász levelének rostjai­ból kinyert bőralternatívát egy spanyol dizájner ötlete alapján kezdték el gyártani, ennek az előállítása olcsóbb, és majdnem annyira tartós, mint a valódi bőr.

Ahhoz, hogy hosszú távon tegyünk a bolygó állapotának visszaállításáért, fogyasztói magatartásunkon is változtatnunk kell. A hulladék szelektív gyűjtése mellett a megunt, szekrénybe begyűrt ruháinkat számos módon hasznosíthatjuk: ezeket a „tégy jót és nézz ki jól” mottó értelmében a különböző jótékonysági szervezetek mellett zsákokba gyűjtve akár neves márkák üzletei­be is elvihetjük. A megunt, elhasználódott és viseltes textíliákat az üzletek a legközelebbi újrahasznosítási üzembe küldik, ahol kézzel különválogatják azokat. A ruhagyűjtő kampány részvevőit természetesen jutalmazzák is: egyes márkák minden zacskó leadott textíliáért egy utalványt adnak, amelyet felhasználhatunk a következő vásárlásunkkor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.