Kihívója akadt a népszerű kölcsönnek

A babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránti jelentős érdeklődés ellenére nem csökken a piaci kamatozású lakáshitelek népszerűsége.

Horváth Éva
2019. 07. 16. 11:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránti jelentős érdeklődés ellenére nem csökken a piaci kamatozású lakáshitelek népszerűsége. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint az ügyfelek 86,71 milliárd forintnyi piaci kamatozású lakáshitelt vettek fel májusban, 13,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A felvett kölcsönök átlagos teljeshiteldíj-mutatója (THM) 5,09 százalék volt, ami némileg magasabb, mint az egy hónappal korábbi 4,90 százalékos átlagos THM. Ugyanakkor a Bank360 legújabb kamatfigyelőjéből az is kiderül, hogy a gyakorlatban az átlagnál jóval kedvezőbb hitelekhez juthat a körültekintő igénylő a bankoktól, ha ­piaci kamatozású kölcsönből finanszírozná lakáscélú kiadásait. A szakportál kalkulációi szerint pél­dául tízmillió forintot húszéves futamidőre már akár 4,02 százalékos THM-mel is fel lehet venni, ami nagyjából ötezer forinttal kedvezőbb az induló havi törlesztőrészlet tekintetében, ötéves kamatperiódus mellett.

Persze június végén, július elején is sok bank módosított lakáshitel-ajánlatain. A Bank360 rendszeres vizsgálatából az alábbiakra készülhetnek az igénylők, ha most látogatnak el a bankfiókokba: az UniCredit Banknál a maximálisan igényelhető hitelösszeg 40 millióról 60 millió forintra emelkedett. Az ötéves kamatperiódusú fogyasztóbarát hitel kamata 5,49 százalékról 5,2 százalékra, míg a fix kamatozású Stabil Kamat kölcsön 19 és 20 éves futamidő mellett 7,19 százalék helyett 7,07 százalékos kamattal igényelhető. A Raiffeisen Bank Fix15 konstrukció­jának kamata 5,99 százalékról 5,79 százalékra mérséklődött, szabad felhasználás esetén pedig 7,99 százalékról 7,79 százalékra; a Takarék-csoportnál az ötéves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshitel kamata 5,58 százalékról 5,2-re, míg a tízéves 6,63 százalékról 6,29-re süllyedt.

A Bank360 összefoglalójában megállapítja, hogy továbbra is kedvező kamatszinteken lehet igényelni a jelzáloghitelt, amennyiben az ügyfél nem kíván élni az akár kamatmentes tízmillió forintos babaváró kölcsön nyújtotta lehetőséggel. Ugyanakkor a két konstrukció kiegészítheti egymást abban az esetben, ha például problémát jelent a lakáshitelnél a jellemzően ­20-30 százalékos önerő igazolása, ami egy húszmillió forintos hitel esetében akár hatmillió forint is lehet – hívja fel a figyelmet a szakportál. A babaváró hitel viszont a legtöbb banknál önerőként is beszámítható, ha a folyósítástól számított 90 napon belül igényeljük a lakáshitelt is.

Az igényelt hitelösszeg jegybanki rendelet által meghatározott részig, legfeljebb 75 százalékig használható önerőként, azaz a tízmillió forint babaváró kölcsönből 7,5 millió forintot használhatunk fel önerőként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.