A digitalizáció korában nem elég a tankönyvi tudás

Az önálló problémamegoldás vagy akár a jelenleginél jóval nagyobb egyéni felelősségvállalás éppen olyan fontos szempont lesz a jövő munkahelyén, mint a digitális tudás. A technológiai fejlődés nem csak a munkaerő gépekre cserélésével jár, a demográfiai-társadalmi folyamatok megkövetelik a jövő alkalmazottjától a folyamatos fejlődést, a minél egészségesebb életvitelt és a rugalmasságot is. Ezek elmulasztása jövedelemcsökkenéssel jár.

Nagy Kristóf
2019. 08. 04. 6:45
Ceremony to mark the installation of the first robot on the production line for the new electric Fiat 500 BEV at the Mirafiori industrial complex on the 80th birthday of the plant
A modern technológia kezelése mellett rugalmassá és sokoldalúvá kell válniuk a beosztottaknak Fotó: Massimo Pinca Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős változás előtt áll a munkaerő­piac, a következő években a fejlett országokban – így Magyarországon is – egyre látványosabb következményei lesznek a demográfiai és társadalmi folyamatokhoz, valamint a robbanásszerű technológiai fejlődéshez igazodó munkaerőpiaci átalakulásnak. A 36 államot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) részletes, a digitális kor munkavállalásával foglalkozó jelentése szerint már most fel kell készülnie a politikai döntéshozatal és az üzleti szféra mellett magának a munkavállalónak is.

Bár attól nem kell tartani, hogy tömeges elbocsátásokat hoz a digitalizáció, ám több ágazatban elkerülhetetlen lesz a jelentős leépítés. A folyamat a jelen munkavállalóját a jövőben – készségei fejlesztése nélkül – kiszolgáltatottabbá teszi, mivel hamarabb válhatnak frusztrálttá és kiégetté, ráadásul a következő generációk összetettebb tudása, megújult szemlélete miatt kevésbé maradnak piacképesek. A társadalom elöregedése miatt egyre idősebb korig kell dolgozni, ehhez pedig az egészséges életmód is elengedhetetlen. A jövő beosztottjának már több területen is meg kell felelnie, éppen ezért erősödik a társadalmi interakciók szerepe: a kommunikációs képesség, az önálló munkavégzés és a rugalmasság közel olyan fontossá válik, mint a gyakorlati tudás.

A modern technológia kezelése mellett rugalmassá és sokoldalúvá kell válniuk a beosztottaknak
Fotó: Reuters

Ahhoz, hogy a jövő munkavállalója piacképes maradjon, számos olyan készséget kell a következő években elsajátítania, ami még napjainkban is csak kevés munkahelyen elvárás. A digitalizáció leginkább az alacsonyan képzett munkavállalókat veszélyezteti. A jellemzően az ipar területén dolgozó kékgallérosok az elsők között veszíthetik el munkahelyüket a technológiai fejlődés miatt. Számukra a képzés, átképzés jelent csak megoldást, s szerepük a jövőben az új technológiák kezelésé­ben válik nélkülözhetetlenné. Ugyanakkor a robotok irányításához jóval kevesebb alkalmazott kell, így a képzés során a munkaerőpiac egyéb területeit is célba kell venniük az érintetteknek.

A középfokú végzettségűek állását kevésbé, megélhetésüket viszont annál inkább fenyegeti a digitalizáció jelentette elvárások figyelmen kívül hagyása. Az OECD összegzése szerint a munkavállalói középréteg, tehát a kereseti skála közepén elhelyezkedők előtt két út áll. Az egyik lehetőség, hogy a folyamatos fejlődéssel, kellően rugalmas, megújult szemlélettel a jelenleginél jobb életszínvonalat hozhat a digitális kor, ám nagyobb felelősséggel kell számolniuk az érintett alkalmazottaknak.

Ugyanakkor ha a jelenlegi szinten reked meg a munkavállaló, a ma elvárt képzettségével a jövőben már kevésbé tud mit kezdeni a munkaadó. Így kevesebb feladatra tudja alkalmazni, ennek következtében bérszínvonala könnyen leszakadhat az alacsonyabb munkakörökben dolgozókéhoz, vagy a teljes munkaidős állását felváltja a részmunkaidő, alkalmi foglalkoztatás, ami szintén anyagi veszteséggel jár.

A felsőfokú végzettségűek sem dőlhetnek hátra: a jövőben a magas szintű gyakorlati tudás sem bizonyul elegendőnek, nélkülözhetetlenné válik a társadalmi interakciók erősítése. A rugalmas szemlélet mellett a jelenlegi képzési rendszerekben kisebb figyelem jut az emberi kapcsolatokra és az egyén felelősségének, készségeinek erősítésére. A legjobban képzettek felelőssége emellett a kutatás-fejlesztés, a további innováció, amely egyre szerteágazóbbá válik, ehhez pedig egyfajta önkontroll is nélkülözhetetlen lesz, ami szintén a nem gyakorlati képességek elsajátításával erősíthető. Megkerülhetetlen feladat lesz a folyamatos technoló­giai fejlődéssel a kibertámadások elleni harc. A magasan képzett, ám nem fejlődő dolgozókat is az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek képesek megfelelni az elvárásoknak, így végzettségüknél jóval alacsonyabb, rosszabbul fizető munkakörökben kaphatnak állást.

A jelentés ugyanakkor rámutat a politikai döntéshozatal fontosságára. A döntéseknek ösztönözniük kell a képzést, valamint a munkaerőpiacról kiszorulók esetében a szociális védelmet. Oroszlánrész jut a vállalatoknak is, mivel az állam önmagában kis szereplő: a képzésben, az emberek stabilitásában oroszlánrészt kell vállal­niuk a munkáltatóknak, s a szociális párbeszéd során a döntéshozatalból, a dolgozók támogatásából nem maradhatnak ki a szakszervezetek sem, szintén megújuló szemlélet mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.