Újabb fegyvereket vetnek be a sertéspestis ellen

Tovább szigorodtak az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozását célzó intézkedések. A cél továbbra is az, hogy a házi sertések körében megelőzzék, a vaddisznóállományban pedig meggátolják a betegség terjedését a hatóságok.

2019. 08. 06. 7:34
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb lépésekkel vennék elejét a nagy gazdasági kárral fenyegető afrikaisertéspestis- (ASP-) járvány további terjedésének hazánkban. Az országos főállatorvos által kiadott mentesítési terv nemrég jelent meg a Földművelésügyi Értesítőben.

A kormányoldalon elérhető dokumentum szerint az elmúlt néhány hónapban olyan változások következtek be a járványhelyzetben, amelyek indokolttá tették az előírások felülvizsgálatát és szigorítását. Időközben az Európai Bizottság is észrevételeket tett a betegség felszámolásával kapcsolatban, így ezeket a javaslatokat is be kellett építeni az új tervbe.

Fotó: Havran Zoltán

Az Agrárminisztérium a távirati irodával közölte: a rendelkezés részletesen tartalmazza a szigorúan korlátozott, a fertőzött, valamint a magas, a közepes és az alacsony kockázatú területekre vonatkozó információkat. A dokumentum területtípusonként összefoglalja az egyes feladatokhoz kapcsolódó előírásokat is, illetve rendelkezik többek között a vadászatról, az elhullott vaddisznók bejelentéséről és szervezett kereséséről, a vaddisznóállomány gyérítéséről és az állat- és termékforgalmazás szabályairól.

Az előző rendelkezéshez képest számos részletszabály módosult. Változott például a vaddisznókból vett mintavételi eljárás, illetve a kiemelt jelentőségű általános járványvédelmi követelményeket is pontosították.

Bognár Lajos országos főállatorvos tegnap a közmédiában beszélt az ASP-járvány aktuális helyzetéről. Jelezte, az elmúlt héten újabb területen ütötte fel a fejét a megbetegedés hazánkban, szerencsére azonban továbbra is csupán a vaddisznóállomány érintett a fertőzésben.

– Borsod-Abaúj-Zemplén megyében újabb járványkitöréseket észleltünk, ezért bővíteni kellett a fertőzött területet, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig bővíteni kellett az úgynevezett magas kockázatú területet – hívta fel a figyelmet a szakember. Hazánkban a házi sertéseket máig sikerült megóvni a kórtól, a veszély azonban továbbra is nagy, ezért a megelőzésre még az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a gazdálkodóknak.

Különösen igaz ez az országhatár menti területekre, Ukrajna és Románia után már Szlovákiában is megjelent a betegség. Ezen országokban a vaddisznók mellett a házi sertések is érintettek. Északi szomszédunknál nemrég két esetben is ASP jelenlétét mutatták ki a hízókban a szakemberek.

Bognár Lajos ezért tegnapi nyilatkozatában is felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára. A gazdálkodóknak elsősorban az alapvető állategészségügyi szabályokat kell betartaniuk: ide tartozik például a megfelelő takarítás, a fertőtlenítés, ajánlott a zöldtakarmány és a friss alom elhagyása is, továbbá élő állat szállítása esetén a szállítás előtt minden esetben meg kell vizsgálni az egyedeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.