Kedvező pályán az infláció

Augusztusban 3,1 százalékot ért el az előző év azonos időszakához viszonyított infláció. Júliushoz viszonyítva pedig 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Fellegi Tamás Péter
2019. 09. 11. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztusban mért, egy évre visszatekintő infláció 3,1 százalékos üteme jelentős csökkenés a tavaszi 3,9 százalékos csúcshoz képest. 12 hónap alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok és a dohányáruk ára emelkedett átlagosan 8,8 százalékkal, ezen belül a dohányáruké 12,8 százalékkal. Az élelmiszerekért az utolsó nyári hónapban átlagosan 5,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az idényáras élelmiszerek 13,7, a sertéshús 11,5, a liszt 11,3, a péksütemények 10, a kenyér 8,4 százalékkal drágult, miközben a tej fogyasztói ára 5,2 százalékkal csökkent. A szolgáltatások ára összesen 2,8 százalékkal nőtt, a tartós fogyasztási cikkek ára még csökkent is.

A január és augusztus közti adat 3,4 százalék, a gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció 3,7 százalék lett. Júliushoz képest az élelmiszerek ára ­augusztusban 0,4 százalékkal mérséklődött, leginkább az idényáras élelmiszerek 4,4 százalékos árcsökkenésének köszönhetően. Ha ezeket leszámítjuk, az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3, ezen belül a dohányáruké 0,4 százalékkal emelkedett, míg a szolgáltatásokért 0,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az üdülési szolgáltatások 1,7 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkek – elsősorban a nyár végi kiárusításnak köszönhetően – 2,1 százalékkal olcsóbbak lettek.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az infláció emelkedő trendje megtört, és az adat egyre inkább közelít a Magyar Nemzeti Bank háromszázalékos céljához. Így a jegybanknak nincs is különösebb tennivalója, hisz fő feladatátteljesíti: féken tartja az inflációt. Így akár hosszabb ideig is fennmaradhat a 0,9 százalékos alapkamat és az ennél is alacsonyabb bankközi kamatszint (Bubor).

Az infláció mérséklődése a reálbér-növekedés szempontjából is kedvező: miután a béremelkedés üteme egyelőre 10 százalék fölötti, a reálbér idén 6,5 százalék körül nőhet, ami azért is lényeges, mert így biztosan sor kerül a szociális hozzájárulási adó jövőre esedékes újabb két százalékos csökkentésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.