Időzített bombaként ketyeg a hazánkban egyelőre csak vaddisznókban kimutatott afrikai sertéspestis, elég egyetlen óvatlan lépés, és oda a házisertések mentessége. A komoly gazdasági kárral fenyegető megbetegedés fő veszélyforrása pedig épp az ember. Erre mutatott rá a nemrég a Budakeszi Vadasparkban történt kitörés is.
Bár hivatalos információk egyelőre nem láttak napvilágot a folyamatban lévő nyomozásról, az állategészségügyi szakemberek szinte biztosra veszik, hogy emberi hanyagság okozhatta a vaddisznók megbetegedését.
Az eset a hazai állattartókat is megrémítette. Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének (MFSE) elnöke lapunknak elmondta: a gazdaságok nagyon féltik az állományaikat, és igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy megóvják a sertéseket a fertőzéstől. Ugyanakkor valamennyi óvintézkedés sem nyújthat teljes biztonságot, semmi sem garantálja, hogy a kór nem jut be valamilyen módon egy telepre.

Fotó: MTI/Kovács Attila
A szakember szerint a legnagyobb veszélyforrás továbbra is az ember. – Hazánkba számtalan vendégmunkás érkezik a fertőzött területekről. Ukrajnában és Romániában is bevett gyakorlat, hogy a gazdaságok, ha a közelükben megjelenik a fertőzés, azonnal „behűtőzik” a jószágokat, így pedig könnyedén kerülhet forgalomba fertőzött hús anélkül, hogy bárki is tudna róla – mutatott rá Kiss György.
Mivel a betegség emberre nem veszélyes, így bárki bátran fogyaszthat a fertőzött húsból, az ételmaradék ugyanakkor továbbadhatja a kórt az arra fogékony állatoknak. A betegség célkeresztjében ezért elsősorban az urbanizált vaddisznók állnak, amelyek a szemeteseket is gyakran felforgatják, étel után kutatva. A vendégmunkások miatt egész Európa veszélyben van, még a kontinens legdélebbi pontján lévő spanyol állattartók sem érezhetik magukat biztonságban, hiszen az országba ezrével ingáznak Romániából a munkások.
Mivel az ágazat Magyarországon is súlyos munkaerőgondokkal küszködik – ha nem lenne a sertéspestis, talán ez okozná a legtöbb fejtörést a gazdáknak –, a hiányzó álláshelyeket a cégek igyekeznek külföldiekkel betölteni. Ez azonban tovább növeli a fertőzésveszély kockázatát. Sokan ezt úgy igyekeznek csökkenteni, hogy például ingyenesen ételt biztosítanak a dolgozóknak, csak hogy még véletlenül se kerüljön be szennyezett élelmiszer a telepre.