Romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban októberben

Forrás: MTI2019. 10. 30. 17:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági hangulat az euróövezetben októberben már a második egymást követő hónapban romlott a vártnál nagyobb mértékben, ráadásul ötéves mélypontra, mivel az ipari szereplők borúlátása egyre inkább átterjed a szolgáltatásokra és a fogyasztókra, ami rossz előjel a régió növekedési kilátásaira.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (EcFin) szerdán közölte, hogy 0,9 ponttal, 100,8 pontra süllyedt gazdasági hangulatindexének (Economic Sentiment Indicator, ESI) értéke az euróövezetben októberben.

Elemzők ennél kisebb visszaesésre, 101,1 pontos értékre számítottak a szeptemberi 101,7 pont után. Az októberinél gyengébb értéket, 100,7 pontot, 2014 októberében mértek.

Az elmúlt egy évben május kivételével minden hónapban romlott a gazdasági hangulat, újabb erős figyelmeztető jelzést küldve az alacsony növekedési ütemmel és nyomott inflációval küzdő euróövezet gazdaságának állapotáról.

Az Európai Unióban 0,9 ponttal 99,0 pontra, a 100 pontos hosszú távú átlag alá, hatéves mélypontra süllyedt a gazdasági hangulatindex.

A gazdasági hangulatindex hosszú távú átlaga 100 pont minden tagállam esetében. A 100-nál magasabb pontszám a gazdaságot derűlátóan megítélők túlsúlyára utal, az alacsonyabb viszont borús kilátásokat tükröz.

Az euróövezetben a gazdasági hangulatot leginkább az rontotta, hogy tovább erősödött az ipari szereplők pesszimizmusa, mivel az exportvezérelt vállalatokat keményen sújtják a globális kereskedelmi feszültségek.

Szeptembertől eltérően a szolgáltatási ágazatban is romlott a hangulat, jelezve, hogy a feldolgozóipar gyengesége átgyűrűzik az euróövezet legnagyobb gazdasági szektorára. Csak az építőiparban tudott emelkedni a hangulatindex.

A 19 tagú euróövezetben az ipari bizalmi index 0,6 ponttal, mínusz 9,5 pontra, több mint hatéves mélypontra süllyedt, távolodik a hosszú távú átlagot jelentő mínusz 5,6 ponttól. Elemzők mínusz 8,9 pontot vártak.

A szolgáltatások bizalmi indexe 0,5 ponttal 9,0 pontra – 2015 júniusa óta a legalacsonyabb szintre – süllyedt, míg elemzők 9,3 pontra számítottak. A fogyasztási bizalmi index értéke 1,1 ponttal, mínusz 7,6 pontra süllyedt, ami azt tükrözi, hogy a háztartások várakozásai erősen romlottak a jelenlegi gazdasági helyzet és várható pénzügyi helyzetük miatt is. A kiskereskedelemben 0,9 ponttal mínusz 0,7 pontra esett vissza, az építőiparban viszont 1,3 ponttal 4,7 pontra emelkedett a bizalmi index.

A legnagyobb európai gazdaságok közül Németországban tovább csökkent, 99,4 pontról 99,2 pontra a gazdasági hangulatindex értéke októberben. Franciaországban 0,1 ponttal, 103,4 pontra, Spanyolországban 3,0 ponttal, 101,2 pontra, Lengyelországban 1,9 ponttal, 100,2 pontra csökkent, míg Olaszországban 0,1 ponttal, kereken 100 pontra, Nagy-Britanniában pedig 1,8 ponttal, 89,8 pontra emelkedett a mutató.

A magyarországi ESI értéke 108,2 pontra emelkedett a szeptemberi 107,2 pontról. Az alindexek közül a szolgáltatásoké 0,2 pontról mínusz 0,2 pontra, az építőipari 18,1 pontról 16,3 pontra süllyedt, míg az ipari mínusz 1,4 pontról 1,1 pontra, a kiskereskedelmi mínusz 1,5 pontról 2,3 pontra emelkedett. A fogyasztói bizalmi mutató 0,2 pontról mínusz 5,0 pontra zuhant októberben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.