időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Óvatosságból lazított a Fed

Fellegi Tamás Péter
2019.11.02. 12:33
Óvatosságból lazított a Fed

Negyed százalékponttal az 1,50—1,75 közti sávba csökkentette az alapkamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatdöntő ülésén, idén immár harmadszor. Most azonban jelezték, hogy jó időre ez volt az utolsó ilyen lépés, hacsak valamilyen rendkívüli esemény nem történik.

Az amerikai gazdaság állapota önmagában nem indokolta a kamatvágást, ahogy ez a Fed a kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatóján elhangzott, inkább óvatossági lépést tettek, mert egyes gazdasági ágakban – például a feldolgozóiparban – a lassulás jelei mutatkoznak az elhúzódó amerikai–kínai kereskedelmi háború miatt. A munkanélküliség azonban ötvenéves mélyponton van, a gazdasági növekedés egészséges szintű, ilyen esetben általában nem szoktak kamatot csökkenteni, főleg ha a szint már eleve viszonylag alacsony.

Szerepet játszhat, hogy az Európai Központi Bank esetében az alapkamat nulla, és a kereskedelmi bankoknak az egynapos jegybanki betétekre fizetett (pontosabban negatív mivolta miatt levont) kamat eddig –0,5 százalék, így a Fed kissé csökkentette a világ két legnagyobb devizájára, a dollárra és az euróra vonatkozó kamatok szintje közti különbséget. Ez egyúttal akár a dollár gyengülését is segítheti az euróhoz képest, aminek az amerikai elnök, Donald Trump kifejezetten örülne, hisz ez erősítheti az Európába irányuló amerikai exportot.

Jerome Powell elnök szerint hosszabb távon megfelelnek a monetáris kondíciók
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Komolyabb segítséget az amerikai és lényegében az egész világgazdaságnak az jelentene, ha sikerülne megegyezéssel véget vetni az amerikai–kínai kereskedelmi háborúnak, és ennek során az elmúlt bő egy évben mindkét oldalról kivetett vámok jórészt megszűnnének. A Fed is azt jelezte, hogy immár nem nála van a gazdaságélénkítés kulcsa, azáltal, hogy az idei, három lépésből álló kamatcsökkentési ciklust egyelőre lezártnak tekinti. Ez annyiból is lényeges lehet a Fed szempontjából, hogy nem lő el minden puskaport a még viszonylag kedvező időszakban, mint ezt az Európai Központi Bank tette, hanem marad muní­ciója egy esetleges komolyabb lassulás, netán recesszió esetére.

A kamatcsökkentést követően az amerikai tőzsdék folytatták a hetek óta tartó emelkedő trendjüket, a két legfőbb index, az S&P 500 és a Nasdaq Composite új történelmi csúcsra emelkedett. A dollár fél százalékkal gyengült az euróhoz képest, az amerikai államkötvényhozamok pedig kissé emelkedtek, miután eddig be volt árazva egy esetleges következő kamatcsökkenés is, ez most kiárazódik. A dollár forintárfolyama a hét közepi 297-ről tegnapra 294-re csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.