Csak beszélgetésre alkalmas az új tanács

Érdemi döntéseket nem hozhatnak, ráadásul nem látnak rá megfelelően a helyi ügyekre az újonnan alakuló Fővárosi Érdekegyeztető Tanács tagjai. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó forrásaink ezért úgy látják, Karácsony Gergelynek az általa életre hívott új fórummal politikai célja lehet vagy az csupán a kampányígéreteinek betartására alkalmas.

Nagy Kristóf
2019. 12. 12. 9:35
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta szerdán a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) felállítását. Az új fórum – hasonlóan a minimálbérekről is döntő Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumához (VKF) – tagjai az országos szakszervezeti konföderációk lesznek, valamint a szintén országos munkáltatói képviseletek. A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó érdekképviseleti források az előzetes egyeztetéseket követően úgy látják, a fórumnak nem lesz megfelelő rálátása és ráhatása a budapesti munkavállalókat érintő ügyekre. A fórum létrejötte mögött politikai célok húzódhatnak meg, mert ez Karácsony Gergely főpolgármester láthatóan üres kampányígérete.

Ennek oka, hogy többek közt a BKV-nál vagy más fővárosi fenntartású vállalatoknál továbbra is az arra jogosult helyi szakszervezetek állapodhatnak meg a helyi kérdésekben, ezek köthetnek kollektív szerződést.

Ugyanakkor forrásaink szerint politikai megfontolásból Karácsony Gergelynek érdekében állhat a fórum működtetése, mivel az ott elhangzottak országos szintre emeléséhez a képviseleteket felhasználva nagyobb nyomást tudnának gyakorolni a kormányra.

Karácsony és ellenzéki társai. Üres kampányígéretet váltottak valóra
Fotó: Havran Zoltán

Nyilatkozónk példaként említette, hogy a főváros cégeinél óriási a béremelési igény, amely a közszolgáltatásokban önerőből nem megoldható. Ha a központi költségvetésből nem jut pluszpénz a fővárosnak, a városvezetés a Főét országos ügyekben illetékes tagjainak, tehát a civil szféra képviselőinek felhasználásával, nagyobb ráhatással lenne a kormányzatra. Arról nem beszélve, hogy egyes szakszervezeti konföderációk hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak a Karácsony stábjához tartozó szakértőkkel és tisztségviselőkkel.

A Főét feladata a munkavállalók, a munkáltatók és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése – derült ki a távirati iroda idézte, általánosságokat megfogalmazó előterjesztésből. A tanács feladata lesz a felek között a fővárosi önkormányzat hatáskörét érintő ügyekben kialakuló konfliktusok megelőzése, rendezése is.

Ide kapcsolódik, hogy a VKF tegnapi ülésén nem született megegyezés a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről. A szakszervezetek a jobb gazdasági eredményekre hivatkozva tíz százalék feletti emelést szeretnének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.