Bukarest: Bezzeg Magyarország!

Magyarországot említette pozitív példaként Ludovic Orban román miniszterelnök, amikor a bukaresti kormány egyik kiemelt tervének nevezte a földgázhálózat kiterjesztését.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországot említette pozitív példaként Ludovic Orban román miniszterelnök, amikor a bukaresti kormány egyik kiemelt tervének nevezte a földgázhálózat kiterjesztését. – 2012 óta szinte semmi nem történt a gázszektorban, és Romániában, amely egyike a legnagyobb természetes gázerőforrással rendelkező országoknak, a lakosságnak csupán a 36 százaléka van a gázhálózatra csatlakoztatva. Magyarország például, amelynek gázerőforrása nagyon kicsi, lakosságának több mint 90 százalékát csatlakoztatta az országos hálózatára – idézte az Agerpres román hírügynökség Orbant. Elmondta, tárgyalni fog az Európai Unióval, hogy ezeket a beruházásokat európai alapokból lehessen megvalósítani.

Bár Románia az EU azon kevés tagállamának egyike, melyek szinte önellátóak földgázból, a gázelosztó rendszer fejletlen, a lakosság jelentős része pedig – főleg falun – még mindig fával fűt. Az infrastruktúra Erdélyben fejlettebb, mint a déli, illetve keleti országrészeken. A legnagyobb gázhálózattal Maros megye rendelkezik, ahol jelentős volumenű kitermelés is folyik. A legfejletlenebb gázinfrastruktúrájú megyék között van ugyanakkor a túlnyomó többségben székelyek lakta Kovászna megye.

Románia naponta 29 millió köbméter gázt termel, és csúcsidőben 50 milliót fogyaszt, a belföldi szükségletet pedig orosz importból fedezi, európai szinten a legdrágábban. Az Európai Gázrendszer-üzemeltetők Egyesületének elemzése – Bulgária mellett – Romániát tartja a kontinens legkényesebb helyzetben lévő országának a téli energetikai biztonság terén. Nagy-Bege Zoltán, a romániai energiaár-szabályozó hatóság igazgatóhelyettese korábban az erdélyi Krónika című napilapnak azt mondta, a bukaresti Energetikai Minisztérium kidolgozott egy télre szóló tervet, ami arra az esetre szól, ha a földgázellátás akadozna. Ebben azt szabályozzák, hogy milyen fogyasztókat korlátoznak, ám a lakosságot ez nem érinti.

A terv alapján a hőenergia-termelők átállhatnak a földgázfogyasztásról más típusú üzemanyagra – például gázolajra, fűtőolajra vagy szénre. Olyan mértékű válság Nagy-Bege szerint nehezen elképzelhető, amely a lakossági földgázellátásában okozna gondot. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára egy minapi sajtótájékoztatón azt mondta, Romániát is segítette Magyarország abban, hogy a gázellátásban sikerüljön felkészülni a télre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.