Iskolapadba ültek a gyümölcspárlatgyártók

2020. 01. 29. 15:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kor meghaladta az ősök pálinkafőzési szokásait, mást és másként kell tanulniuk a jövő gyümölcspárlat-készítőknek – érvelt a zamárdi Pálinkatanoda vezetője a Siófoki Szakképzési Centrummal (SSZC) közösen indított OKJ-s lepárlógyártó-kurzus szükségessége mellett. Pach Gábor, a 2016-os nemzetközi Destillata verseny nemzeti első díjasa és két felkészült kollégája ad szakmai-gyakorlati hátteret annak a Balatonon elsőként indított felnőttképzési kurzusnak, amelyről Szamosi Lóránt, az SSZC kancellárja, a kurzus kezdeményezője azt tartja: indokolt a szakemberhiánnyal küszködő Balatonnál is a legfelkapottabb képzések felé fordulni. Ezt mutatja egyebek mellett a Balatoni Hajózási Zrt. és a siófoki tanintézmény közös hajózásitechnikus-képzése is.

– Tizenhárom hallgatóval indult a 450 órás elméleti és 260 órás gyakorlati képzés, és minden bizonnyal ennyien is fognak vizsgázni néhány nap múlva sorra kerülő megmérettetésen – jelezte a Magyar Nemzetnek Pach Gábor. Kérdésünkre, hogy kik jelentkeztek az első balatoni gyümölcspárlatgyártó-kurzusra, elmondta: vannak, akik pusztán hobbiból vágtak neki a munka melletti tanulásnak, iskolapadba ült például egy mentőápoló végzettségű, több vendéglátós, illetve a vendéglátó szakmához közel álló személy, de olyanok is vállalták az újra tanulást, akik már némi jártasságot szereztek a gyümölcslepárlásban. A siófoki szakképzőben és a zamárdi Pálinkatanodában szívja magába a pálinkafőzés technikáját több, a Balatontól igencsak távol élő személy is – tudtuk meg Pach Gábortól.

– Az öt hónapos kurzus népszerűségét talán az is mutatja, hogy van mohácsi, szegedi, sőt salgótarjáni hallgatónk is. Egyébként a férfi lakosság 90 százaléka nagy magabiztossággal állítja, hogy ért a lepárláshoz. Mégis gyakori, hogy romlófélben lévő, sáros gyümölcsből akarnak zamatos pálinkát készíteni – jegyezte meg a nagy tapasztalatú főzőmester.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.