Mélypont közelében a forint

Fellegi Tamás Péter
2020. 01. 24. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök reggel hirtelen gyengülni kezdett a forint árfolyama, és rövid időn belül el is érte mindenkori leggyengébb értékét, ekkor egy euróért több mint 337,50 forintot kellett adni. Délután négy óra körül heves erősödés kezdődött, azonban piaczárásra visszasüllyedt az árfolyam a mélypont közelébe.

Különösebb, a forint árfolyamát befolyásoló hír nem látott napvilágot, múlt héten már volt egy jelentős gyengülés, de hétfőn hirtelen felpattant az árfolyam, amikor kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyetlen ajánlatot sem fogadott el a devizaswaptenderen (a deviza­swap az MNB egyik nem konvencionális monetáris politikai eszköze, amellyel a rövid távú kamatszintet csökkentette a jegybanki alapkamat szintje alá).

Az MNB többször jelezte, hogy nincs árfolyamcélja: monetáris politikáját egyedül az infláció határozza meg. Az inflációs cél három százalék, de decemberben négy százalékra ugrott az érték, miközben a jegybank várakozásai szerint ez csak átmeneti jelenség, a pénzromlás üteme idén 3,5 százalék lehet, majd fokozatosan közelít a három százalékhoz.

Ugyanakkor, ha túl sokat gyengül a forint, ez az import drágulása révén felfelé hathat az inflációra, amely a jelenlegi négyszázalékos szintnél már kedvezőtlen lenne, így nem zárható ki, hogy a jegybank enyhe módosítást hajt végre, ahogy ezt hétfőn is tette. A bankrendszer számára rendelkezésre álló többletlikviditás jelenleg 2200 mil­liárd forint felett van, ezt csökkentheti az MNB.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.