Jókora drágulás a készházaknál

Óriási, harminc százalékot meghaladó mértékű áremelést hajtottak végre a szerelt technológiájú házakat építő cégek az idei évre részben a magasabb áfakulcs, részben az anyagárak és munkadíjak növekedése miatt. Kárpáti József, a készházasok szakmai szervezetének vezetője lapunknak azt mondta: a tavalyi felfokozott hangulat utáni lecsillapodásra nagy szüksége van az ágazatnak, ami némi árcsökkenéshez vezethet, ezért a megrendelőknek érdemes kivárniuk. Nagy kérdés, hogy mi vár a piacra idén, hiszen az elmúlt években tízből heten a csokkal építtettek könnyűszerkezetes ingatlant.

2020. 01. 28. 6:18
null
„Amíg viszik, emelünk” – ez volt tavaly az építőipari kereskedők jellemző hozzáállása Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tavalyi felfokozott munkaütem után arra számítunk, hogy a készházas cégek rendezni tudják soraikat az idén. Kiegyensúlyozott, normális évre számítok – mondta lapunk érdeklődésére Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnökségi tagja. A szervezet környezettudatos és szerelt technológiás szakmai tagozatának (Makész) vezetője a korábbi felfűtött hangulatra utalva egyenesen úgy fogalmazott, nem bánják, hogy kevesebb megrendelésük lesz az idén.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az öt százalékra csökkentett forgalmi adó hatására ugyanis az elmúlt években a szerelt technológiával építő cégeket hirtelen rengeteg megrendelés találta meg, olyannyira, hogy fél, sőt inkább csak egy évre előre tudtak időpontot adni az építtetőknek. Az igazi felfutás főleg tavaly volt nyomasztó, hiszen a kedvezményes forgalmi adó részleges kivezetésével sokakat sürgetett az idő.

„Amíg viszik, emelünk” – ez volt tavaly az építőipari kereskedők jellemző hozzáállása
Fotó: Mirkó István

Végül számos olyan ház építése húzódott át 2020-ra, amelyet már tavaly – még az öt százalékos áfával – kifizetett a megrendelő. Sőt Kárpáti József szerint nem volt ritka az olyan eset sem, hogy valaki az „utolsó percekben” úgy rendelt meg házat, hogy lényegében a teljes összeget előre kifizette – még a kedvezményes áfakulccsal. A tagozatvezető mindamellett úgy becsülte, az elmúlt években a megrendelők mintegy 70 százaléka csokkal építkező család volt.

A forgalmi adó visszaemelkedése látványos áremelést okozott a piacon. Tagjaiktól kapott beszámolók alapján Kárpáti József azt mondta: 2019-ben az átlagos, alapfelszereltségű családi házak bruttó négyzetméterára 320 ezer forint volt.

A prémium kategóriás, hőszivattyús, napelemmel termelt energiával működő, fokozott hőszigetelésű épületeknél az átlag 390 ezer forintot tett ki négyzetméterenként, a felső határ mintegy 480 ezer forint volt. Jelenleg azonban már bruttó 430 ezer forintos átlagos négyzetméterárral érdemes számolni, ami a formától, műszaki tartalomtól, felszereltségtől függően elérheti a félmilliós négyzetméterárat is. A prémium kategóriájú házak bruttó négyzetméterára pedig a hatszázezer forintot is elérheti.

Ez a különbség még a kétféle áfakulcs különbözetéből fakadónál is jóval nagyobb, harminc százalékot meghaladó mértékű áremelés. Ha száz négyzetméteres, alapfelszereltségű házat veszünk kiindulópontul, ez azt jelenti, hogy 40 millió forintnál kevesebbért már szerelt technológiájú házat sem lehet építtetni 2020-ban – legfeljebb óriási kompromisszumok árán. Nem beszélve arról, hogy jön a közel nulla energiaigényű lakások időszaka, ami a megfelelő technológiák, szigetelések és kivitelezés miatt szintén magasabb bekerülési értéket feltételez.

– Volt olyan időszak, amikor jóformán hétről hétre emelték áraikat egyes beszállítók és kereskedők. Egy szigetelőcég vezető kereskedője kerek perec megmondta nekem: „Amíg viszik, emelünk” – jellemezte az elmúlt évek hangulatát Kárpáti József. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a helyzet lassan tarthatatlanná válik, változik az építési piac, és eljöhet az az időszak, amikor leárazások, akciók jönnek a gyártóknál és kereskedőknél.

A Makész vezetője ezért a megrendelőknek azt javasolta: érdemes várni pár hónapot, mert az év közepén könnyen lehet, hogy az imént említett áraknál olcsóbban lehet majd kivitelezésre szerződést kötni. – Már most érezzük a lecsillapodást. Egyes alvállalkozók például maguk jelentkeznek munkáért, ami tavaly egyáltalán nem volt jellemző. Akkor úgy kellett befogni őket, mert annyira el voltak látva megbízással, hogy alig-alig tudtak elvállalni egy-egy részfeladatot. Mindez nyilván az árakban, az áremelésekben is megmutatkozott – mutatott rá Kárpáti József.

A munkaerőhiány és a beszállítói késések miatt ugyanakkor már a készházakra sem igaz a néhány hónapos kivitelezés. Kárpáti József úgy fogalmazott: a korábbi jellemzően fél év csaknem egy évre tolódott ki, a vállalt határidőkben a jellemző csúszás nem éri el a két hónapot. Igaz – az építőipar más területeihez hasonlóan –, vannak kirívó esetek is: olykor előfordul, hogy az előzetes vállaláshoz viszonyítva 6-8 hónapos csúszással készül el a ház.

Minden nyolcadik

Jóllehet a tavalyi végleges adatok még nincsenek meg, becslések szerint csaknem húszezer lakás készülhetett el Magyarországon a múlt évben, amelyből 8500-ra tehető a családi házak száma. A Makész védjegyes és rendes tagjai 375 családi házat adtak át, további mintegy nyolcvan házuk építése húzódott át 2020-ra. Kárpáti József úgy becsülte, az ismert cégek által építetteket is hozzászámítva tavaly nagyjából 1100 önálló ház épülhetett készház-technológiával országszerte, vagyis az átadott családi házak 13 százaléka volt ilyen. Ez az arány a szerelt technológiák lassú térnyerését mutatja, hiszen a családi házakon belül néhány éve jellemzően csak minden tizedik volt készház.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.