Tovább javult a foglalkoztatottság

Rekordalacsony szintre, 3,3 százalékra csökkent a munkanélküliség 2019 negyedik negyedévében, ezzel párhuzamosan nőtt az európai átlagnál már régóta jóval magasabb foglalkoztatottság. Ugyanakkor a kormány és az elemzők egyetértenek abban, hogy a további, érdemi munkaerőpiaci eredményekhez már beavatkozásra van szükség.

Nagy Kristóf
2020. 01. 30. 13:39
Több fiatal dolgozik, de van még teendő a területen Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Soha nem mért még olyan magas foglalkoztatási szintet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mint a tavalyi negyedik negyedévben, a 2010-es kormányváltáshoz képest 840 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, 710 ezer fővel a versenyszférában – reagált a tegnap közzétett adatokra Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A feldolgozóiparban 209 ezerrel, az építőiparban 85 ezerrel, humán-egészségügyi területen 66 ezerrel, a szállítás, raktározásban mintegy ötvenezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben, de 74 ezerrel nőtt a közigazgatás, védelem, társadalombiztosítás dolgozóinak száma is.

Bodó Sándor ugyanakkor azt is megjegyezte: a férfiak foglalkoztatottsági szintje több mint tíz százalékkal meghaladja a nők 63,1 százalékos arányát, ez pedig további feladatokat ad a kormánynak. Ezért hamarosan elkezdődik a kismamákat képzésekkel, ösztöndíjakkal segítő program, de folytatódik a bölcsődefejlesztési program is annak érdekében, hogy minél nagyobb számban vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra. A fiatalok munkanélküliségi rátája 2010-ben még a harminc százalékhoz közelített, mára azonban 12,2 százalékra csökkent. Az államtitkár hozzátette: a jelentős javulás ellenére az adat magasabb az átlagos munkanélküliségnél, így ezen a területen is van teendő.

Több fiatal dolgozik, de van még teendő a területen
Fotó: Kurucz Árpád

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője arra emlékeztetett, az ideális munkavállalási korú, 20–64 éves korosztály 75,6 százaléka dolgozott, ami érdemben meghaladja az Európai Unió 73,2 százalékos átlagos szintjét, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs, a cseh gazdaság 79,9 százalékának eléréséhez.

A magyar munkaerőpiac ugyanakkor egyre inkább beleütközik a foglalkoztatás további bővülésének korlátjába. Ma már csak a nagyon nehezen foglalkoztatható és képzetlen munkaerő maradt szabadon a hazai munkapiacon, vagyis szakpolitikai beavatkozás és az oktatásba minden eszközzel való bekényszerítés nélkül nem várható érdemi előrelépés és további bővülés. A munkaerőpiacon belüli átrendeződés, a versenyszféra növekedése és a közfoglalkoztatás, valamint a közszféra csökkenése viszont egy huzamosabb ideje fennálló tendencia, ami egyértelműen kedvező a munkaerőpiac hatékonysága és az adófizetői bázis szempontjából. Továbbá a foglalkoztatás egyre nehezebb minőségi bővülése mindaddig fennállhat, amíg a hazai nettó bérek el nem érik azt a nominális szintet, ami vásárlóerővel korrigálva már az unión belül is vonzó célpiaccá teszi a hazai munkaerőpiacot.

A KSH tegnap közölt adatai szerint a foglalkoztatottak átlagos létszáma 38 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest a tavalyi negyedik negyedévben. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 52 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 9500-zal nőtt, a közfoglalkoztatottak száma 24 ezerrel csökkent. Ezzel egy időben a munkanélküliségi ráta 3,3 százalékos volt, a munkanélküliek átlagos létszáma 12 ezerrel alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, és nyolcezerrel csökkent az előző, szeptember–novemberi három hónapos időszakhoz képest, amikor 3,5 százalékos volt a ráta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.