Hitelből vásárol saját részvényt a Graphisoft Park

A BÉT-en jelenlévő Graphisoft Park egy Amerikában igen elterjedt mintát követ: azért vesz fel hitelt, hogy azt kifizesse tulajdonosainak. A részvényesek előbb látják a profitot, a hitel kamata pedig alacsony, alig jelent költséget.

Fellegi Tamás Péter
2020. 02. 06. 15:33
null
A társaság papírjainak visszaszerzésével jól járnak a tulajdonosok Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Graphisoft Park a napokban bejelentette, hogy 40 millió euró összegű hitelt vett fel, és ebből 33 milliót – ahogy fogalmaznak – a részvényeseknek szeretnének kifizetni strukturált részvény-visszavásárlási tranzakció keretében. Első hallásra meglepőnek tűnik, hogy egy cég, pláne egy tőzsdei társaság azért vegyen fel hitelt, hogy azt kifizesse tulajdonosainak. Az tűnne logikusnak, hogy egy adott cég azért vesz fel hitelt, hogy fejlesszen, bővüljön, és az így megnövekedő nyereségből juttathasson vissza többet a részvényeseinek. Ugyanakkor az a kifejezés, hogy „kifizeti részvényeseinek”, nem szó szerint értendő, a kifejezés inkább arra jó, hogy kedvet csináljon ahhoz a részvényeseknek, hogy az akciót megszavazzák a cég közgyűlésén.

A cég közleményének második felében rejlik a lényeg: részvény-visszavásárlás zajlik. A részvény-visszavásárlás pedig azt jelenti, hogy a cég a tőzsdei forgalomban vásárol a saját részvényeiből. De akkor hogyan jelenthet ez kifizetést a cég részvényesei számára? Ha el akarnak adni részvényeikből, ezt bármikor megtehetik, ehhez önmagában nincs szükség arra, hogy a cég vásároljon. A cég saját részvényvásárlásának azonban van egy hatása, amely hosszabb távon növeli a részvény értékét, és ez előbb-utóbb az árfolyamban is jelentkezik.

Ha egy társaság kevés saját részvényt vesz, mondjuk a cég tőkéje fél százalékának megfelelőt, annak nincs érdemi hatása. Ám, ha a tőzsdei cég megveszi részvényeinek akár tíz százalékát, akkor ez már a cég számaiban is jelentős változás, hiszen a cég árbevétele és nyeresége, ami korábban mondjuk egymillió részvény között oszlott meg, most már csak 900 ezer részvény között fog. Ha mondjuk, egymillió dollár volt a cég eredménye, akkor a vásárlás előtt egy részvényre 1 dollár jutott, a vásárlás után már 1,11 dollár. A részvényesekre tehát nagyobb eredmény jut. Értelemszerűen, ha a cég a kint lévő részvényeinek felét vásárolja vissza, akkor egy részvényre már kétszeres eredmény jut, és ilyenkor, ha semmi rendkívüli nem történik, megduplázódik a részvényárfolyam.

A társaság papírjainak visszaszerzésével jól járnak a tulajdonosok
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A részvény-visszavásárlással tehát valóban jól járnak a részvényesek, és még a világ legnagyobb cégeinél is van példa ilyesmire: az Apple, amelynek óriási profitja keletkezik, folyamatosan vásárol saját részvényeiből. Teszi ezt azért, mert gigantikus profitjának csak egy részére van szükség a további fejlesztésekhez, a megmaradó pénzt nem tudná jobban hasznosítani. Egy másik lehetőség az lenne, hogy a társaság kifizeti a részvényeseknek osztalék formájában, azután viszont nekik adózniuk kell.

Az utóbbi években azonban elterjedt a gyakorlat, hogy a cégek hitelt vesznek föl, és abból vásárolnak saját részvényeket, ahogy most a Graphisoft Park is tervezi. Vajon miért jó ez nekik, és nem veszélyes-e?

A folyamat értelemszerűen akkor kezdődött, amikor a kamatok a mélybe zuhantak, és így a hitelekhez is igen kedvező kamattal lehetett hozzájutni. A dolognak adózási oldalról is van logikája, de alapvetően arról van szó, hogy így előre lehet hozni a részvény-visszavásárlást, majd fizetni a hitelt igen kis kamattal. A jelenség annyira gyakori lett, hogy Amerikában már a részvény-visszavásárlások fele hitelből zajlik. A veszélye természetesen az, hogy némelyik cég túlzottan eladósodhat így, ami gazdasági visszaesés vagy a cég piacának romlása esetén súlyos gondokat, végső soron csődöt is okozhat.

A Graphisoft Park esetében ilyen veszély nem fenyeget: a cég számaihoz képest nem nagy a hitel. Az ügylet részleteiről ígéretük szerint rövidesen tájékoztatást adnak. A részvény árfolyama mindenesetre már tavaly nyár óta szárnyal: 3600-ról 5000 forint fölé emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.