Kirakatprogram a Karácsony-fórum

Nem kell figyelembe vennie az újonnan megalakuló Fővárosi Érdekegyeztető Tanács javaslatait, véleményezését Budapest döntéshozói­nak, mindössze álláspontjukat oszthatják meg a szociális partnerek a városvezetés delegáltjaival és csak bizonyos, keveseket érintő témákban – derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumokból. Az érdekképviseleti vélemények megerősítik: kirakat a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett testület, a felek véleményét eddig sem kérte ki a főváros.

Nagy Kristóf
2020. 02. 07. 5:45
null
A tárgyaló feleknek sem a fejlesztési tervekbe, sem Budapest költségvetésébe nem lesz beleszólásuk Fotó: MIrkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szólhat bele a fővárosi döntéshozatalba az újonnan alakuló Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét), az ott megtárgyalt, a budapesti foglalkoztatást, jövedelemelosztást, valamint a fejlesztéseket, áttételesen pedig a széles körű lakosságot érintő témákban legfeljebb véleményt alkothatnak a testület tagjai – derül ki a lapunk birtokába jutott ügyrendtervezetből, egyéb dokumentumokból.

Karácsony még az önkormányzati választások kampányában tett ígéretet a Főét felállítására, ám akkor még azt helyezte kilátásba, hogy bevonja a munkáltatói képviseleteket és a szakszervezeteket, tágabb értelemben a civil szféra szereplőit a döntéshozatalba. Mára több, lapunknak nyilatkozó érdekképviseletnek világossá vált: a február 11-én megalakuló testület is mindössze látszatintézkedés.

A tárgyaló feleknek sem a fejlesztési tervekbe, sem Budapest költségvetésébe nem lesz beleszólásuk
Fotó: Mirkó István

A fórum ügyrendjére vonatkozó előterjesztésben a Főét jogosítványait részletező szakasz világosan fogalmaz: kedvező esetben a főváros és a szociális partnerek delegáltjai között közeledhetnek az álláspontok, és létrejöhetnek részegyezségek, megállapodások, ugyanakkor ezek elmaradása sem akadályozza meg a döntéshozókat abban, hogy a tervezett intézkedéseket megvalósítsák.

Ez tehát azt jelenti, hogy a Főét tagjai a nyilvános plenáris üléseken meghallgathatják a fórum elé tárt előterjesztéseket, javaslatokat fogalmazhatnak meg, véleményezhetik azokat vagy egyetérthetnek a tervekkel, ugyanakkor az elhangzottaknál részletesebb tájékoztatást is kérhetnek.

A lapunknak nyilatkozó szakszervezeti, munkaadói tisztségviselők arról számoltak be, hogy már az ügyrend elfogadása, a tervezett munkacsoportok felállítása sem ment zökkenőmentesen. Ennek oka, hogy az országos szervezeteknek sokszor nincs rálátásuk az adott, fővárosi önkormányzat fenntartásába tartozó cég működésére. Előfordulhat, hogy a döntéshozatalban érintett területre az államnak vagy az adott kerületnek van nagyobb befolyása, így érdemben nem tudnak róla egyeztetni a jelenlévők.

A Magyar Nemzet megkeresésére a képviseletek elmondták: egyre inkább úgy látják, hogy a fővárosnak esze ágába sincs bevonni őket a valódi, érdemi döntéshozatalba.

A munkacsoportok jellemzően a dolgozók munkakörülményeit, munkabiztonságát vizsgálhatják, valamint a főváros által meghirdetett programokat, terveket véleményezhetik. Nincs tehát szó azokról a jogosítványokról, amelyek a közgyűlési határozat elfogadásakor tett a városvezetés: nem lesz beleszólásuk a szakszervezeteknek és a munkaadói képviseleteknek a tényleges fejlesztési tervekbe vagy akár Budapest költségvetésébe. Mindössze keveseket érintő témákban véleményezhetik a tárgyalópartnerek az aktuális döntéseket, ám Karácsony Gergelyéknek nem kell figyelembe venniük a kifogásokat.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Karácsony Gergely és az őt támogató szélsőbaloldali döntéshozók, szervezetek – figyelmen kívül hagyva korábbi ígéretüket – elsőként vették célba az önkormányzatok Fidesz-közelinek tartott munkavállalóit, majd a stratégiai vállalatoknál a menedzsment és a felügyelőbizottságok szintén kormányhoz hűnek hitt tagjait.

Ugyanakkor sem a hivatali és vállalati tisztogatásokban, sem a kulcspozíciók újraosztásában nem kérték ki a szociális partnerek véleményét, nem kezdeményezett széles körű párbeszédet a képviseletekkel Budapest vezetése. Úgy tudjuk, a fővárosnak február végéig döntenie kell a költségvetésről, ám a jövő kedden tartandó alakuló ülést követő időszak már nem elegendő arra, hogy figyelembe vegye a Főét esetleges javaslatait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.