Nagyot zuhantak a kínai részvények

Egy hét szünet után kinyitottak a kínai tőzsdék, és rögtön nagyot zuhantak: a legfontosabb index, a Sanghai Composite majdnem nyolc százalékkal zárt lejjebb hétfőn, de napközben kilencszázalékos mínuszban is járt; a zuhanás mértéke sok részvény esetében elérte a tíz százalékot. Ázsia többi tőzsdéjén ugyanakkor legfeljebb egy százalék körüli visszaesés mutatkozott, sőt Hongkong pluszban zárt. Eközben az európai tőzsdék emelkedtek, és Amerikában is erősen kezdtek a piacok.

Fellegi Tamás Péter
2020. 02. 04. 9:27
Hang Seng Index advances amid steep declines of mainland China stocks
Maszkos emberek a hongkongi tőzsde kijelzője előtt. A kereskedés leállása nagyobb ijedelmet okozott, mint ha nem lett volna szünet Fotó: JEROME FAVRE Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viszonylag ritkán történik meg, hogy egy ország értékpapírjai szokatlanul nagymértékben mozdulnak el, miközben máshol teljesen szokásos ármozgások zajlanak. Kína esetében azonban most van egy döntő momentum: a holdújév olyan hosszú ünnep, hogy ilyenkor a tőzsdék is több napra bezárnak. Ha pedig sokáig nincs tőzsde, az árakba nem tudnak beépülni az időközben zajló folyamatok, nem teljesülnek a megbízások, és ilyenkor a pszichológiai hatás is felerősödik: akik el akarnak adni, egyre idegesebbek, egy hétig tehetetlennek érzik magukat, és mire végre kinyit a piac, gondolkozás nélkül, bármilyen áron hajlandók megszabadulni az értékpapírjaiktól.

Hasonló esetre többször volt már példa: a legemlékezetesebb ezek közül talán a 2001. szeptember 11-e utáni helyzet. A terrortámadások New Yorkban közvetlenül a tőzsde és általában a pénzügyi negyed mellett történtek. A károkozás olyan óriási volt, hogy az infrastruktúra is tönkrement, ezért több napra fel kellett függeszteni a kereskedést. A merényletek szerdán zajlottak, s még aznap délelőtt felfüggesztették a kereskedést, és csak a következő hétfőn nyitottak újra a pia­cok. A köztes napokon a világ más tőzsdéi nyitva voltak, és noha az árak estek, nem volt pánikszerű a befektetők viselkedése. Amerikában viszont öt nap alatt úgy felerősödtek a hatások, hogy nemcsak az első napon, de egész héten tartott a zuhanás. Utána viszont hatalmas korrekció, felpattanás következett, ami azt jelzi, hogy túlzott volt a pánik, folyamatos kereskedés mellett valószínűleg lényegesen kisebb lett volna az ingadozás.

Maszkos emberek a hongkongi tőzsde kijelzője előtt. A kereskedés leállása nagyobb ijedelmet okozott, mint ha nem lett volna szünet
Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre

A mostani kínai helyzetben nyilván az is szerepet játszott, hogy a koronavírus a legnagyobb mértékben Kínát sújtja, ráadásul az országot a világ lényegében karanténba zárja: a szomszédos országok lezárják a határaikat, a légitársaságok leállítják kínai járatai­kat, sőt a kínai állampolgárok mozgását is korlátozzák egyes országok, máshol kitiltják őket. Ilyesmire még sosem volt példa, ezért érthető, hogy a befektetők megijednek, hogy milyen hatása lehet mindennek Kína gazdaságára nézve. Egy hét kihagyás pedig olaj a tűzre – felerősíti a pánikot.

Ezek után érdemes megnézni, mi történt, amikor Kínában hasonló járvány tört ki. 2003-ban bukkant fel a SARS-vírus, amely kezdetben ijesztőnek tűnt a halálozási arányok miatt, és a WHO akkor is globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A tőzsdei visszaesés akkor azonban csak mérsékelt volt: a hongkongi index 3,85 százalékkal került lejjebb, a japán Nikkei csaknem hat százalékot csökkent egy hónap alatt, ekkor érte el a mélypontját. A kínai Sanghai Composite viszont mindössze 2,5 százalékot esett az első napokban, majd emelkedni kezdett, olyannyira, hogy egy hónap múlva már hétszázalékos pluszban is járt. Mire a WHO kimondta, hogy a járvány véget ért, mindhárom index magasabban volt, mint a járvány kitörése előtt.

A világban összességében most sem volt jelentős visszaesés. Hogy Kínában elsősorban a hosszú szünet okozta-e a túlzott reakciót, vagy a befektetők valóban súlyosnak ítélik meg a helyzetet folyamatos kereskedés mellett is, azt a következő napok árfolyammozgása fogja megmutatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.