A New York-i terrortámadásnál is rosszabbat tehet a koronavírus a turizmussal

Az idegenforgalom a világ egyik legnagyobb iparága, éves árbevétele eléri az 5700 milliárd dollárt. Az ágazati becslések szerint 319 millió embernek ad munkát, így nincs még egy olyan szektor, amely nagyobb kockázatnak lenne kitéve az új koronavírus miatt.

Mártonffy Attila
2020. 03. 02. 17:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A turizmust már eddig is igen érzékenyen érintették a világméretűvé váló járvány miatt bevezetett utazási korlátozások, törölt üzleti és magánutak, de ez csak a kezdet. A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők szerint az ágazat válsága a legrosszabb lehet a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások óta.

– Az idegenforgalom a krízis frontvonalában van, a legközvetlenebbül és azonnali hatállyal érintett terület – mondja Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza. Az utazási ipart érő csapás alaposan visszavetheti a nemzetközi gazdaságot, amennyiben a koronavírus továbbterjed a világon.

– A kérdés létfontosságú, hiszen egyetlen ágazat sem mondhatja el magáról, hogy minden tizedik ember a területen dolgozik – teszi hozzá Adam Sacks, az egyik vezető elemző cég, a Tourism Economics elnöke. A hatás szerteágazó, mivel a légitársaságokon és szállodákon kívül érinti a kiskereskedelmet, az éttermeket és a technológiát is.

Jelentősen visszaesett a Csendes-óceán térségében az üzleti utazások száma, és nem csak a járvány epicentrumának számító Kína vonatkozásában, de más ázsiai ország esetében is. A United Airlines amerikai légitársaság nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy a vírus terjedése óta kínai viszonylatai iránt szinte teljesen visszaesett a kereslet, a térség más államaiba pedig 75 százalékkal akartak kevesebben utazni. Nem kis tételekről van szó, ugyanis a világon a kínaiak utaznak a leggyakrabban: 180 millió kínai útlevél-tulajdonos áll szemben 174 millió Egyesült Államokbelivel.

A konferenciaturizmusnak is befellegezni látszik. Számos, egyenként több százezer látogatót vonzó világeseményt fújtak le még olyan helyeken is, ahol még meg sem jelent a vírus. Az emberek viszont attól tartanak, hogy a világban keresztül-kasul utazók behurcolhatják a vírust a rendezvényre, megfertőzve többeket, mielőtt a szimptómák megmutatkoznának.

Ilyen elmaradt konferencia volt a barcelonai Mobil Világkongresszus és Vásár, a Genfi Autószalon, a Facebook F8 konferenciája, s a sors fintoraként lemondták az idegenforgalmi ipar vezető rendezvényét, a berlini ITB-t is, pedig mintegy 160 ezer látogatót vonzott volna szerdától. Üzleti útjaikat is erősen visszafogják a cégek. Az Amazon arra szólította fel alkalmazottait, hogy ne utazzanak sehová, ha nem feltétlenül szükséges. A Global Business Travel Association négyszáz nagyvállalatra kiterjedő felmérése szerint a válaszadók csaknem fele törölte vagy elhalasztotta üzleti találkozóit vagy útjait.

A szakmai szövetség úgy véli, hogy az üzleti utak 37 százaléka került veszélybe vagy törölték egyáltalán. A gyorsan terjedő koronavírus hatása a 9/11 támadásokéhoz hasonló, amikor azonnal zuhant az utazási kedv, s jó pár évre volt szükségük az embereknek, amíg helyreállt a bizalmuk. A járvány pedig még csak most tört ki. Szakértők úgy vélik, ha a járvány valóban világméretűvé válik, a turistaipar több milliárd dolláros veszteséggel lesz kénytelen szembenézni – nem beszélve a világgazdaságot lehúzó hatásról.

De nem csak az üzleti utak felett tornyosulnak sötét fellegek, a nyaralási, pihenési terveket is beárnyékolja a válságközeli helyzet, különösen most, hogy az amerikaiak általában a tavaszi és a nyári időszakban mennek szabadságra – de ezt most kétszer is meggondolják. A Kaiser Family Foundation 1200 amerikai felnőttre kiterjedő felmérése szerint az emberek nyolcada már meg is változtatta utazási terveit a vírusveszély miatt. Persze, minden attól függ, meddig tart a járvány. Az elmúlt események, például a SARS arról tanúskodnak, hogy az emberek ismét útnak indulnak, mihelyt biztonságosnak ítélik a körülményeket. Szakértők szerint ez viszont akár hónapokba is kerülhet.

A munkahelyek is veszélybe kerülhetnek, bár eddig még nem történek nagyarányú elbocsátások az idegenforgalomban. Ám ha továbbra is csökken az utazási kedv, alkalmazottak millió kerülhetnek az utcára vagy kényszerülhetnek rövidített munkaidőben dolgozni. A leginkább a különösebb képzettséget nem igénylő munkahelyek vannak veszélyben, mint amilyen például a szállodai takarítóké vagy az éttermi pincéreké. S mivel több millió ember lesz kénytelen kevesebb pénzből, azaz költésből megélni, a turizmus visszaesésének hatása begyűrűzik a gazdaság más területeire is.

Többek szerint a dominóhatás akár ezer milliárd dollár kiesést is okozhat globálisan. Mindazonáltal szakértők nem hiszik, hogy az utazási ipart érő kiesés önmagában világméretű recessziót okozhat, más területeken viszont arathat a vírus. A pénzpiacok máris zuhannak, fogynak a megtakarítások, zilálódnak a globális termelési és kereskedelmi ellátási láncok, s esnek az energiaárak a fogyasztás visszaesése miatt. Mindezek együtt bizony már okozhatnak világméretű gazdasági recessziót, azaz a legrosszabb még hátravan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.