A régi lesz az új tulajdonos

Már több mint négyezer hiteladós vásárolta vissza egy összegben a nemzeti eszközkezelőtől annak az ingatlannak a tulajdonjogát, amelyet a hitelválságban vesztett el – tudatta lapunkkal Fónagy János államtitkár. Hozzátette azt is, hogy az adósoknak sem illetéket, sem más költséget nem kell fizetniük, ahogy a csökkentett összegű ügyvédi díj sem őket terheli. Az átírási költségeket ugyanis az állam állja. Több mint húszezren részletekben veszik vissza lakásukat, házukat.

Jakubász Tamás
2020. 03. 04. 5:45
null
Újra saját lakásában lakhat a család (képünk illusztráció) Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább egymillió család otthonát mentették meg azok a kormányzati döntések, amelyek 2010 után léptek életbe – számolt be lapunknak a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Fónagy János elöljáróban leszögezte: Gyurcsányék cserbenhagyták az embereket, megszüntették az első Orbán-kormány otthonteremtési programját, elvették az otthonteremtési kedvezményeket, segítség nélkül hagyták az otthonteremtőket, és kockázatos devizahitelbe hajszolták a társadalmat.

Sokan vesztették el emiatt otthonukat. – Forintosítás, árfolyamgát, végtörlesztés, banki elszámoltatás, a magáncsőd bevezetése és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. felállítása – sorolta az államtitkár a devizacsapda megszüntetése érdekében 2010 után hozott állami intézkedéseket, és megjegyezte: az utóbbi kapcsán még most is akad tennivaló.

Mint emlékeztetett, az eszközkezelő létrehozásával 2011 óta több mint 154 ezer ember menekült meg többmilliós hiteltartozásától úgy, hogy bérlőként továbbra is az otthonában maradhatott.

Újra saját lakásában lakhat a család (képünk illusztráció)
Fotó: Bach Máté

Az érintetteknek 2019 elején nyílt lehetőségük arra, hogy – rendkívül kedvező feltételek mellett – egy összegben vagy részletfizetés útján visszavásárolhassák a bankok által korábban elvett ingatlanjaikat. Tavaly ősszel újabb jogszabály-módosítást fogadott el a törvényhozás, e passzusok – egyebek mellett – garantálták, hogy nem indulhat végrehajtás három évig azok ellen a családok ellen, amelyek részletekben fizetik ki egykori lakásuk, házuk kedvezményes vételárát. – Napjain­kig nagyjából 32 és fél ezer érintett reagált a felkínált lehetőségre.

Hatezren úgy nyilatkoztak, hogy egy összegben róják le az árat, több mint 22 ezren a részletfizetést választották, három és fél ezren pedig úgy döntöttek, hogy továbbra is bérlők maradnak – ismertette a számokat Fónagy János, megjegyezve, hogy további közel háromszáz ügyben még tisztázni kell a helyzetet. – Azon dolgozunk, hogy minden család saját otthonban élhessen – tette hozzá az államtitkár.

Az érintettek szempontjából fontos részlet, hogy aki egy összegben vásárolja vissza az ingatlant, annak ehhez külön szerződést kell kötnie. A részletfizetésnél ilyen kötelezettség nincs, ott a törvényben szabott határidővel válnak tulajdonosokká a bérlők. Az egyösszegű vásárlások előkészítése bonyolultabb, azért is, mert hitelfelvétel is kísérheti a tranzakciót, miközben igénybe vehető a családi otthonteremtési kedvezmény is.

Eddig 4112 ilyen szerződést kötöttek meg. – Lényeges – mutatott rá Fónagy János –, hogy a kormány átvállalta az érintettektől a tulajdonszerzés miatt felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket. – Ügyvéd közreműködésére például csak az egyösszegű vásárlásoknál van szükség, a jogászok munkájának költsége nem az állampolgárokat terheli, ahogy az ügyfeleknek sem illetéket, sem egyéb díjat nem kell leróniuk – jegyezte meg az államtitkár.

Mint arra Fónagy János kitért, az országosan nagyszámú szerződéskötést magában foglaló jogi feladatok elvégzésére az eszközkezelő tavaly nyáron – a rövid határidőre tekintettel meghívásos pályázaton – egy három szereplőből álló konzorciumot (Varga István ügyvéd, a Pfeifer és Endl Ügyvédi Iroda, valamint a Borsfai Ügyvédi Iroda) választott ki.

Külön hangsúlyt fektettek a költséghatékonyságra, így az ügyvédi díjazás nem a mostani, hanem a 2012-es árakhoz igazodik: egy ügylet lebonyolításáért ötvenezer forintot és forgalmi adót fizet az állam, az összeget csak kivételes esetekben emelheti pár ezer forintos tétel. Mint megtudtuk, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. a megkötött szerződések után 192,6 millió forint plusz áfát fizetett ki az ügyvédi konzorciumnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.