Amerika erősítette a forintot

Nagy kamatcsökkentés után tovább zuhannak az amerikai államkötvényhozamok, ami átrendeződést hozhat a befektetési piacokon. A folyamat egyik nyertese a forint lehet, mivel a leértékelődéséhez vezető kamatkülönbözet csökken, esetleg meg is szűnik.

Fellegi Tamás Péter
2020. 03. 06. 9:27
Traders works on the trading floor at the New York Stock Exchange (NYSE) in New York City
Kedvezően fogadták a vezető piacok a nem megszokott lépéseket Fotó: Andrew Kelly Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai államkötvényhozamok már a múlt héten nagy ütemben zuhantak, miután a piac rendkívüli kamatcsökkentésre számított az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed részéről a koronavírus gazdasági hatásai miatt. A kamatcsökkentés végül kedden meg is történt, a mértéke a duplája volt a szokásos 25 bázispontnak, rá­adásul a piac arra számít, hogy akár heteken belül legalább még egy hasonló lépés következhet.

A tízéves amerikai államkötvény hozama már a kamatcsökkentés előtt is minden idők legalacsonyabb értékére, 1,2 százalékra csökkent, azóta azonban tovább zuhant, 0,95 százalékig, a rövidebb lejáratok még alacsonyabb értékekre kerültek. Ez a forintárfolyamra is hatást gyakorol azáltal, hogy a forint gyengülő trendje, amely az elmúlt hónapokat jellemezte, elsősorban a forint és a dollár kamatkülönbözetéből adódott, és miután most a dollárkamatok gyorsan esnek, jelentősen csökken a különbség anélkül, hogy a forint kamatának tovább kellene emelkednie (az elmúlt hetekben a három hónapos BUBOR 0,18-ról 0,64 százalékra emelkedett).

Ez a hatás máris látszik a forint árfolyammozgásán: a múlt pénteken még 340 forintnál is többet érő euró tegnap már csak 335-336 között mozgott. A forintra nehezedő nyomást így a hirtelen amerikai kamatcsökkentés és a további csökkentési várakozások lényegében megszüntették.

Kedvezően fogadták a vezető piacok a nem megszokott lépéseket
Fotó: Reuters

Kérdés persze, hogy meddig folytatódhat az amerikai kamatcsökkentés és mi lehet a hatása. Az kétségtelen, hogy a tőzsdék kedvezően reagáltak: a hét folyamán összességében nagyot emelkedtek az európai és amerikai indexek, a múlt heti zuhanás bő felét ledolgozták. Ugyanakkor a dollár gyengülni kezdett az euróval szemben annak hatására, hogy az eddig a két deviza között fennálló nagy kamatkülönbözet gyorsan csökken.

Ezek után már az sem tekinthető kizártnak, hogy az amerikai állampapírkötvények hozamcsökkenése folytatódik, sőt bekövetkezik az, ami már sok európai ország államkötvényénél: akár negatív tartományba is kerülhetnek a hozamok. Ennek ugyan csökkenti a valószínűségét, hogy amerikai állampapírból lényegesen több van a piacon, mint a fejlett európai országok kötvénymennyisége együttvéve (az Egyesült Államok államadóssága óriási GDP-jének nagyjából a 106 százalékára rúg), de egy alacsony, jóval egy százalék alatti hozam már reális lehet.

Ez nagy változás lenne az elmúlt évekhez képest, mert igaz, hogy az amerikai alapkamat volt már nulla közelében, de a tízéves kötvényhozam korábban még nem volt 1,3 százalék alatt. A befektetők így, ha érzékelhető hozamra vadásztak, ezt megtalálták az amerikai államkötvényeknél, ez viszont most megszűnhet. A helyét nem találó pénz így óhatatlanul a részvénypiacok felé fordul, és így fennmaradhat a több mint tízéves emelkedő folyamat akkor is, ha a világgazdaság megsínyli a koronavírus hatásait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.