Egyre hiányosabb a választék

Elterjedt az az álhír, hogy lezárják Budapestet, emiatt újabb pánikhullám kapta el a vásárlókat, ami rontott a február vége óta fokozódó áruházi állapotokon. Tegnap már átmenetileg hiányossá vált néhány alaptermék választéka. Estére több boltban kiürültek a polcok, s bár a készletet igyekeznek újratölteni a kereskedők, egyre nehezebb ellátni a megváltozott keresletet. Tartósabb hiányok is kialakulhatnak, mivel a külföldi alapanyagok egyre nehezebben érnek el a gyártókhoz.

2020. 03. 14. 10:44
null
A mostani hét végén jelentős rohamra számítanak a kereskedők Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó, egyben az egyik legfeszültebb napjához érkezett a heti értékesítés a boltokban, amikor jelentős rohamra számítanak a kereskedők több területen, mivel holnap országszerte zárva tartanak az üzletek. A szerdán kihirdetett veszélyhelyzet óta tovább duzzadt a fogyasztás itthon, és az egyes alaptermékek felhalmozását tegnap az is tetézte, hogy elterjedt Budapest körbezárásának álhíre.

A mostani hét végén jelentős rohamra számítanak a kereskedők
Fotó: Mirkó István

Pénteken a gyógyszertáraknál is tömött sorok mutatták a csúcson lévő keresletet, illetve élénk volt a piacok és a plázák látogatottsága is, főként az élelmiszerboltok környékén. Az online kiszállítások a hét második felében már majdnem elérték a teljesítőképesség határát, főként, hogy immár a kisboltosok is a nagy láncok internetes áruházaiban szereznek be több alapterméket. Megtudtuk, naponta áruházanként átlagosan 200-220 fuvart bonyolítanak a sofőrök, ez a rendelésmennyiség az év végi ünnepek előtt 180 körül alakult.

A Magyar Nemzetnek azt jelezték iparági források, hogy az áruházak raktáraiba töménytelen mennyiségű áru érkezik a központi bázisokról is, amit megállás nélkül folyamatosan sorolnak be az eladótérbe. Úgy tűnik, összességében túlszárnyalja a karácsony előtti bevásárlási időszakot a február vége óta fokozódó rendkívüli állapot értékesítése, amelyben a mai nap vízválasztó lehet, az ellátási lánc több szereplője ugyanis abban bízik, hogy a holnapi pihenés után alábbhagynak a készletező bevásárlások.

A legtöbb gond ugyanis nem a kínálat hiányossága, hanem az esetenként észszerűtlen bevásárlások miatt van, ami napról napra megborította a megszokott ütemet, folyamatos nyomást gyakorolva a láncokra és a beszállítókra. Amiatt is vízválasztó a mostani hét vége, mivel az egy héttel ezelőttinél látványosabbá vált az elérhető készletek szűkülése, például a rizs, az étolaj, a tészták körében jeleztek hiányokat, de nem a teljes piacról, mert cégenként más az árukészlet alakulása.

– Ma még van áru a boltokban, eddig tudtuk pótolni a hiányzó termékeket, ami azonban a készlet fogyásánál időigényesebb folyamat, a felfokozott igényeket egyre nehezebb teljesíteni – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kitért rá: vannak alapanyagok, amelyek külföldről származnak, ám mostanában elakadt a szállításuk a világjárvány miatt, és vannak olyan országok, amelyekben az exportot is letiltották, vagyis már nem érkezik a megszokott rendelési tömeg a magyar piacra.

A főtitkár szerint hosszabb távon lehetnek olyan termékek, amelyekből az elkövetkező időszakban tartósabb hiány is kialakulhat, mert az ipar immár nem kap hozzá alapanyagot. Azt azonban Vámos György hangsúlyozta, hogy bármilyen szintre emelkedik a védekezés hazánkban, a legalapvetőbb árucikkekből (kenyérből, pékáruból, tejből, tejtermékből, egyéb alapanyagokból) mindig lesz elérhető mennyiség a boltokban, a lakosság alapellátása hazánkban minden körülmények között biztosított.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.