Életbe lép a 4-es számú katonai rendelet

Miután az igazolt esetek száma meghaladta a kétezret, Romániában bevezették a 4-es számú katonai rendeletet, amely többek között megtiltja, hogy a szükségállapot idején a közműszolgáltatók emeljék a díjszabásokat.

2020. 03. 31. 17:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány következtében bevezetett szükségállapot fennállása idején csakis csökkenteni lehet az energiahordozók árát, az nem haladhatja meg a március 30-i szintet. Ezt a 4. katonai rendelet szögezi le, amelynek bevezetését hétfőn este jelentette be Marcel Vela román belügyminiszter. Az intézkedést Virgil Popescu gazdasági miniszter azzal magyarázta, hogy az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság a közeljövőben indokolatlan áremelést prognosztizált egyes földgázértékesítő cégeknél.

„Ily módon szeretnénk biztosítani az energiaszolgáltatási szektor korrekt működését – nyilatkozott Popescu a Bursa.ro gazdasági honlapnak.

– Ebben a helyzetben az ármozgásokat inkább pozitív értelemben kellene érzékelniük az állampolgároknak, ezért aztán semmi akadályuk az esetleges árcsökkentéseknek. A gázszolgáltatók semmiféle hátrányt nem szenvednek, viszont nem engedhetjük, hogy bárki is 30 százalék körüli emelésre készüljön, miközben a kitermelési ár egyértelműen csökken.”

A döntés értelmében a szükségállapot idején nem emelkedhet az elektromos és hőenergia, a földgáz, a vízszolgáltatás és az üzemanyagok ára. Ugyanakkor megelőzés céljából meghatározatlan időre munkahelyi karanténba helyezték az energiaszektorban létfontosságú dolgozó alkalmazottakat. Az intézkedést azonban nem fogadta egyöntetű elismerés, az ellenzéki, Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyik képviselője szerint az ipari tevékenység csökkenése következtében az energiafogyasztás, következésképpen a termelés is visszaesett az utóbbi időben, az árstop pedig azzal fenyeget, hogy rövid időn belül az energiaszektor a súlyosan károsított gazdasági ágazatok közé süllyed. Holott a vírusveszély elmúltával ennek a szektornak kellene majd jelentősen hozzájárulnia a gazdaság újraindításához.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság illetékesei tavaly decemberben rábólintottak a román kormány által előterjesztett, a villamosenergia- és a földgázár-liberalizálás korábbiakhoz képest jóval felpörgetettebb ütemtervére. Eszerint a földgáz piacát már 2020. július elsejétől liberalizálnák, míg a villamosenergia esetében egyéves, két félévre osztott ütemtervet javasolt a bukaresti kormány.

Az árszint befagyasztásának pillanatában az üzemanyagok ára Romániában történelmi mélységeket ostromolt, 95-ös oktánszámú benzint például 4,45-4,50 lej közötti – azaz 0,9 eurós áron– lehetett vásárolni. Csakhogy éppen nem nagyon, azaz nagyon megalapozott céllal lehet közlekedni a romániai közutakon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.