– Milyen hatása van a terjedő járványnak az építkezésekre?
– Jelenleg az építőipar a korábbi munkatempójának 85-90 százalékán dolgozik. Alapvetően nem a beruházás méretétől függ, hogy hol vannak nagyobb leállások, csúszások, átszervezések. Nem is attól, hogy magán- vagy állami, önkormányzati megrendelésről van-e szó. A koronavírus-járvány elsősorban ott okoz feszültséget, ahol jelentősebb létszámban vannak olyan munkások, akik nagy távolságról járnak az építkezés helyszínére. A vidékről akár napi, akár heti szintű ingázás például sok fővárosi építkezést érint.
– Mit vár a következő napoktól, hetektől? Ha súlyosbodik a járványhelyzet, leállnak az építkezések?
– Egyetértünk miniszterelnök úrral abban, hogy az egyik legfontosabb most az, hogy aki tud, dolgozzon, a munkahelyek pedig maradjanak meg. Ebben óriási segítséget jelent – amit ezúton is köszönünk –, hogy a kormány az új intézkedéseivel számos építőipari tevékenységi kört vont be a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata alóli mentességet élvező szakmák közé. Emellett a kisvállalati adó megfizetésében is történtek könnyítések. Ha a járványügyi helyzet rosszabbodna, az ÉVOSZ már több javaslatot kidolgozott a megváltozó körülmények idején szükséges intézkedésekre. Az egyik legnagyobb nehézség egyelőre az egymásra épülő munkafázisok megfelelő kezelése.

Fotó: Havran Zoltán
– Mely területeket érintik már most a fennakadások?
– Elsőként a szállítmányok késésében éreztük a gondokat. Olaszországból nagyon sokféle importáru érkezik, gondoljunk csak a szaniterekre vagy a csempékre, a fugázóanyagokra, a hőszigetelőkre. De nemcsak az olasz viszonylat akadozik, más nyugat-európai szállítmányok is, sőt a belföldi fuvarozás sem problémamentes. Az építőanyag-kereskedők tartják magukat, de nagyon úgy tűnik, ahogy sokan élelmiszerből, úgy egyesek építőanyagból spájzoltak be.
– Hogy oldják meg az építkezéseken a munkások egészségvédelmét?
– Sokan most maguktól is jobban odafigyelnek olyasmire, amire máskor talán kevésbé. A tisztálkodásnál, étkezéseknél fokozottan elővigyázatosnak kell lenni. A közepes és nagyobb vállalkozások biztosítják a megfelelő higiéniai lehetőségeket, a rendszeres fertőtlenítést – más kérdés, hogy a kisebb cégek hogyan tudják ezt megoldani.