Nem kizárt a globális visszaesés

Minden egyes nappal egyre nagyobb az esélye a globális visszaesésnek, ahogy a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében egyre szigorúbb korlátozások lépnek életbe – írja elemzésében a Bloomberg. Számos közgazdász és elemzőintézet lefelé módosította a globális növekedésre vonatozó várakozásait.

Fischer Patricia
2020. 03. 14. 12:44
A worker sorts groceries at a Sinopec gas station in Beijing where customers can buy supplies while they refuel
Pekingi árupakolás. Kína az év első hónapjait évtizedes negatív rekorddal zárhatja Fotó: Thomas Peter Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megakasztotta a világgazdaságot a koronavírus-járvány, és a pénzügyi piacokat is felkavarta – idézi a Bloomberg pénzügyi portál Chetan Ahya közgazdászt. A Morgan Stanley szakértője ezt abban a dokumentumban jelentette ki, amelyben ügyfeleiket arra figyelmeztetik: egyre növekszik a kockázata a teljes globális recessziónak. Szerintük gyors és hatékony intézkedésekre van szükség a kormányok részéről, valamint a monetáris és a fiskális politika területein is.

Egyre több jel mutat arra, hogy elkerülhetetlen a nemzetközi visszaesés. Hamar elhaltak azok a reménykedő hangok, amelyek úgynevezett V alakú válságot vetítettek előre – vagyis valószínűleg tévedtek azok, akik abban bíztak, hogy a jókora első negyedéves visszaesés után a második negyedév már felépülést hozhat.

Pekingi árupakolás. Kína az év első hónapjait évtizedes negatív rekorddal zárhatja
Fotó: Reuters

Kína afelé tart, hogy az első negyedévet évtizedes negatív rekorddal zárja. Az Egyesült Államokban a Bloomberg szakértői konszenzusa szerint 53 százalék az esélye annak, hogy egy éven belül véget ér a tizenegy éve tartó gazdasági bővülés. Japán, Németország, Franciaország és Olaszország gazdasága már a járvány kitörése előtt sem volt fényes állapotban, az Egyesült Királyságot pedig a brexit rázta meg. A vírus terjedésével a közgazdászok szerint annak a veszélye is egyre nő, hogy ha egy ország gazdasága elkezd kilábalni a visszaesésből, azonban a beszállító vagy megrendelő országok gazdaságai még rossz állapotban vannak a vírus miatt, újra begyűrűzhetnek a negatív hatások – a szaknyelv ezt visszacsatolási spirálnak hívja.

A Bank of America közgazdászai a héten 2,8 százalékról 2,2 százalékra csökkentették az idei globális növekedési előrejelzésüket. Az OECD szintén lefelé módosította az idei évre vonatkozó prognózisát a G20-ak szinte minden országában. Nem meglepő módon Kínát gondolják a legnagyobb vesztesnek, erre az évre a korábban jósolt 5,7 százalékos növekedési rátát 4,9 százalékra vették vissza. A világgazdaságra szóló növekedési számot 2,4-re csökkentették a korábban várt 2,9 százalékról.

A JP Morgan szakértői is úgy vélik, esélyes a recesszió. Bár a tőzsdepiacok túlságosan előrerohantak, és a legrosszabb forgatókönyveket árazták be a járvány lefolyásával kapcsolatban, az amerikai kormány és a Fed intézkedései – a belengetett jövedelemadó-csökkentés és a lehetséges kamatcsökkentés – enyhíthetik a helyzetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.