Románia: az euró lejesítése

Törvénytervezet a román parlamentben, amellyel azt kívánják rögzíteni, hogy a jövőben a szerződések, kifizetések kizárólag lejben történjenek, ne pedig euróban. A kezdeményezés ellenzői szerint azonban mindez beavatkozást jelentene a szabadpiac működésébe.

2020. 03. 31. 12:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki szociáldemokrata párti parlamenti képviselők által benyújtott jogszabályjavaslat szerint kizárólag lejben kellene feltüntetni az árakat, legyen szó ingatlanról, autóról vagy mobiltelefon-előfizetésről. Az indítvány kezdeményezői ily módon akarják erősíteni a román devizába vetett bizalmat, amelyre akkor is nagy szükség lenne, ha Románia amúgy vállalta, hogy mihamarabb bevezeti az eurót hivatalos pénznemként. Az euró az alkotmány, a Román Nemzeti Bank szabályzatával ellentétben valójában az ország tényleges fizetőeszközévé vált, aminek következtében csökken a lejbe vetett bizalom, és ezáltal gazdaságilag indokolatlanul csökken a vásárlóereje, érvelnek az ellenzéki politikusok.

Romániában több szolgáltatói területen rendszeresen euróban szabják meg az árakat, amelyeket aztán lejben kell kifizetni napi árfolyamon átszámolva. Ez részben arra a hagyományra építkezik, hogy Romániában sokáig nyugati valutákban igyekeztek értékállóvá tenni a megtakarításokat, és bár időközben jelentősen növekedett a lej iránti bizalom, az euró nem veszített a rangjából. Az euróban való számolást az is indokolja, hogy közel négymillió, külföldön dolgozó román állampolgár euróban kapja a jövedelmét. Az infláció, az árfolyam-ingadozások is odavezettek, hogy a két-három átlagbért meghaladó érték esetén euróban határozzák meg az árakat.

A tervezet szerint valamennyi szolgáltatás árát kötelező módon lejben kell megadni, így a víz, csatornázás, az áram, a hulladékgazdálkodás, a távfűtés, gáz, közszállítás, vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatás, internet, kábel- vagy digitális televíziós szolgáltatás értékét sem lenne szabad euróban meghatározni. Ugyanakkor a kifizetések, átutalások, hitel-, és lízingszerződések, biztosítások, valamennyi kereskedelmi tevékenység és szolgáltatás árát és értékét kizárólag lejben lehet meghatározni. Kivételt csak a jegybank előírásai szerint valutában végezhető pénzügyi tranzakciók képeznének. Az összegek kiszámításakor alkalmazott referencia-árfolyam ugyanakkor nem lehet magasabb a kifizetés napján érvényes jegybanki árfolyam.

Kérdés, miként viszonyul a tervezethez a gazdasági versenytanács, hiszen egy ilyen jellegű tiltás beavatkozik a szabadpiac menetébe, korlátozza a szolgáltatók lehetőségeit, tartják a gazdasági szakemberek. Nem szerencsés megszabni a vállalatoknak, milyen pénznemben határozzák meg az áraikat, vélik, a jelenlegi gyakorlat ugyanis a magas infláció miatt alakult ki, amelynek következtében egy lízingszerződés értéke például a részlettörlesztés végére valószínűsíthetően már kisebb lett volna, mint a szerződés megkötésekor. Áthidaló megoldásnak kínálkozik tájékoztatással biztatni a vásárlókat tudatos döntésre, ami önmagában hozzájárulna a piac önszabályozásához. Ha ennek következtében a vevők előnybe részesítenék az áraikat lejben meghatározó vállalkozásokat és szolgáltatásokat, akkor ez a módi hódíthatna teret.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.