Bajban Amerika olajipara

Az amerikai palaolajipar teljes vertikuma – termelők, finomítók és vezetéküzemeltetők – immár szinte napi likviditási gondokkal küzd. A cégek jó része fülig el van adósodva, miközben a csőd árnyékában igyekeznek a felszínen maradni a túltermelés, valamint a kereslet drasztikus visszaesése okozta kettős ágazati válságban.

Mártonffy Attila
2020. 04. 24. 8:48
Lease Operator Jon Pearson inspects oil tanks at a production facility owned by Parsley Energy in the Permian Basin near Midland
Színültig teltek a tárolók az Egyesült Államokban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte harminc százalékkal esett vissza az üzemanyagok iránti kereslet a koronavírus-járvány következményeként, s ezt még tetézte az Oroszország és Szaúd-Arábia közti árháború miatt fellépő túltermelés, de hozzájárult az a „heroikus küzdelem” is, amelyet az Egyesült Államok folytatott az elmúlt években a világ legnagyobb olajtermelője címért. A járvány okozta baj láttán a cégek hiába húzták be a féket, hétfőn az amerikai olaj hordónkénti ára erősen a negatív tartományba zuhant. A folyamat nyomán mintegy hatvan, a legnagyobb olajtermelők közé tartozó független vállalat, a Reuters által idézett energiaipari szakértők szerint, valószínűleg kénytelen lesz valahogy megerősíteni likviditását. Azok a társaságok, amelyek az összeomlás előtt hitelből finanszírozták akvizícióikat, mint például az Occidental Petroleum óriáscég, most mást sem csinálnak, mint részvényeseiket nyugtatgatják és ráülnek maradék dollárjaikra.

Színültig teltek a tárolók az Egyesült Államokban
Fotó: Reuters

A brit hírügynökség tucatnyi forrásból származó értesülései szerint számos, magánbefektetési cégek által finanszírozott olajvezeték-építő és -üzemeltető, úgynevezett midstream vállalat – ezek a legérzékenyebbek a válságra – egyensúlyozik a csőd szélén, a nagybankok pedig már azt készítik elő, hogy gáz- és olajmezőkben lesznek érdekeltségeik, ha az eddigi tulajdonosok fizetésképtelenné válnak. Iparági becslések szerint Amerikában legalább napi hatszázezer hordónyi kitermeléscsökkentést jelentettek be, s ez érzékenyen érinti a vezetéküzemeltetők szállítási bevételeit is. A következő hetekben várhatóan több, palaolaj-kitermeléssel foglalkozó társaság is csődvédelmet kér.

A fizetésképtelenné váló energetikai vállalatok aránya a Fitch Ratings hitelminősítő cég becslése szerint 18 százalék lehet az Egyesült Államokban, miközben az ágazatban kibocsátott kötvények húsz százalékának kereskedési árfolyama mélyen a kibocsátási érték alatt, egy dollár után hetven cent körül alakul. Így nem csoda, hogy a társaságok, adósságállományuk csökkentése érdekében, igyekszenek megszabadulni bizonyos vagyontárgyaiktól, például az Occidental kurtítaná meg így a 39 milliárd dolláros tartozását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.