Összefogtak az ételkiszállító cégek a hazai vendéglátósokért, akiknek márciusban egyik pillanatról a másikra tűntek el a vendégeik – nemcsak a turisták, a hét végi szórakozók, a törzsközönség vagy a városlátogatók, hanem a céges rendezvények, a konferenciák, a dolgozó réteg, a családi események, a borkóstolók vagy a tavasszal tartott rengeteg szabadtéri program megannyi látogatója sem hoz idén bevételt az eddig szélsebesen fejlődő vendéglátóiparnak. Emiatt sokaknak váltotta rémálommá eddigi jövőbeni elképzeléseit a koronavírus: a szakképzett alkalmazottak nagy része utcára került vagy kényszerszabadságon van.
Több, eddig jól prosperáló hazai kisvállalkozás mostanra a tartalékai végén jár, át kell alakítsa minden korábbi tervét, és a legtöbben nemhogy fejleszteni, talpon maradni is nehezen tudnak – kétségbeesett hangulat jellemzi a szektort. Ezért félő, hogy alaposan megritkul a turistavonzó piac, mire ősszel újjáéledhet legalább a belföldi utazások területe, éttermek, kávézók, bárok nélkül márpedig vérszegénynek mondható egy-egy úti cél kínálata, ami a majdani régiós újrainduláskor a határon túl is hátrányt jelent.
Jelenleg, mivel az éttermekben tartózkodni nem lehet, a koronajárvány áldozatául esett üzleteknek az egyetlen esélye a túlélésre az, hogy házhoz szállítással értékesítenek ételeket, amire van is igény a home office-ban dolgozó munkavállalók, az üzleti ebédekhez szokott cégek képviselői, vagy a diákok, a karanténban lévők, illetve például az idősebbek körében, zajlik tehát a munka a legtöbb bezárt étkezőhelyen.
Ugyan a kormány első körben gyors mentőövet dobott a szektornak, több kedvezménnyel segítve az ágazat szereplőit. A nehezen megszerzett, eddig megbecsült munkaerő-állományért zajlik a küzdelem, ehhez további segítséget kérnek az államtól. A Wolt ételszállító cég tegnap közölte: arra kérik a kormányt, hogy az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek áfatartalmát a jelenleg érvényes 27 százalékról a kedvezményes öt százalékra csökkentse, amit a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmaznak. Ez amiatt lenne fontos, mert most is magasak az állandó költségek, mint az alapanyagok, a dolgozók bére és a bérleti díjak, ezeket folyamatosan fizetik, miközben a bevétel a töredékére zuhant vissza. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához félezer hazai étterem tulajdonosa és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is csatlakozott.