Az agráriumot és az élelmiszeripart sem kíméli a koronavírus-járvány. Egyes ágazatok már most komoly bajban vannak a betegség terjedését lassító korlátozások bevezetése miatt, az áruk beszerzése, a szállítmányozás, a szükséges alapanyagok és a munkaerő biztosítása egyaránt komoly kihívás elé állítja az összes szereplőt. A járvány gazdasági hatásainak enyhítésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara élelmiszeripari munkacsoportja egy több pontból álló tervezetet dolgozott ki. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint több neves élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalkozás közös munkája révén létrejött javaslatcsomagot a kormányhoz is eljuttatták, remélve, hogy a kabinet az észrevételeiket figyelembe véve alakítja ki a járvány miatt szükségessé vált gazdaságvédelmi akciótervét.
Szabad határátlépés és forró drót a szállítmányozóknak
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés szinten tartásához az egyik legfontosabb lépés az áruk országok közötti zavartalan forgalmának biztosítása. Ehhez azonban egyértelmű és transzparens szabályokra van szükség. Az élelmiszerszállítmányoknak, valamint a mezőgazdasági termeléshez és az élelmiszer előállításhoz szükséges alapanyagok, adalékanyagok, gyártóeszközök, alkatrészek, karbantartási eszközök, csomagolóanyagok, higiéniai és védőeszközök, tisztítószerek szállítást végző teherjárműveknek a határellenőrzések során elsőbbséget kell biztosítani. A vetőmagok behozatalának is prioritást kell kapniuk, hiszen a GMO-mentességet igazoló vizsgálatokat még időben el kell tudni végezni. Ezért egy olyan forródrót, vagy zöld szám létrehozására lenne szükség, ahol az érintett üzemek logisztikai vezetői jelezhetik a problémás érkező szállítmányokat a hatóságnak intézkedési céllal. Emellett létre kell hozni egy honlapot, ahol naprakész információkat lehet kapni a határforgalomról, beleértve más országok által bevezetett korlátozásokat is és ahonnan a külföldi szállítmányozók is tájékozódni tudnak a hazai előírásokról.