A távolságtartás a biztonság alapja

Elsősorban nem az elbocsátásokkal, hanem a munkahelyi környezet és a munkaszervezés gyökeres átalakításával kell számolniuk hosszabb távon a dolgozóknak. Az európai iránymutatások a távolságtartásra helyezik a hangsúlyt a körülmények kialakításánál, míg a vállalatoknak a munkavállalók képzését kell támogatniuk azzal számolva, hogy az állomány nagyobb része maradhat távol a járványügyi korlátok miatt.

Nagy Kristóf
2020. 05. 02. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen átalakítja a munkaerőpiacot a koronavírus-járvány, a változás a vírus magyarországi megjelenésével szinte egyidőben vált szemmel láthatóvá. A legszembetűnőbb változás az otthoni munkavégzés elrendelése volt, de a karanténintézkedések miatti alacsony dolgozói létszám és az alapanyag ellátás következtében bekövetkezett kényszerleállások is előrevetítik a hosszú távú hatásokat.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ iránymutatásai szerint azok a vállalkozások, amelyek nem mentek tönkre a járvány kitörése miatt, jellemzően olyan megoldásokat vezettek be, amelyek csökkentik a fertőzések kockázatát. Ezek közé tartozik a dolgozók elszigetelése, a köztük lévő távolságtartás segítése, akár a mosdóhasználat korlátozásával. Emellett a védelmi eszközök, például maszk viselésének kötelezővé tétele és a gyakoribb, alaposabb takarítás és fertőtlenítés elrendelése elkerülhetetlenné válik a jövőben.

A felmérések ugyanakkor azt mutatják, a dolgozók megtartása kulcsfontosságú a kilábaláshoz a válságból. Ráadásul az alkalmazottaknak egy-egy terület ismerete már nem lesz elegendő, hiszen a gyakoribb megbetegedések miatt a helyettesítés is nagyobb nehézséget okoz.

A jövőben dolgozóknak és a foglalkoztatóknak is sokkal rugalmasabbá kell válniuk, akár adott helyzetben a gyors alkalmazkodás a home officehoz, akár a megváltozott munkarendhez, munkaidőhöz. Az OECD és az európai szervezetek szinte egybehangzóan azzal számolnak, a jövőben gyakoribb járványos időszakok jöhetnek, amelyek időről-időre korlátozások, karanténintézkedések bevezetésével járhatnak.

A munkahelyek elvesztése láthatóan bizonyos területekre szűkül, ám így is jelentős számú munkavállalót érint. Idehaza a veszélybe kerülő állások legnagyobb hányada – hasonlóan a többi európai államhoz – a kereskedelemben kerül hosszabb távon veszélybe. Ennek oka, hogy a nemzetközi ellátási láncok a korlátozások miatt kevésbé működnek, felértékelődik ugyanakkor a helyi gazdasági szereplők fontossága.

Szintén súlyos következményekkel jár a munkavállalókra a járványhatás a turizmusban és az éttermi szolgáltatásoknál, a kulturális, művészeti területeken, az építőiparban, a közlekedésben, illetve a kutatás-fejlesztési munkakörökben. Az állások, munkakörök átalakulása, a járvány miatt várható, gyökeres társadalmi változások ugyanakkor szinte mindenkit érintenek a következő években.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.