Megduplázódhat a céges behajtási ügyek száma a járvány hatására

Minél előbb indul újra a gazdaság, a kormányzati intézkedések annál hatékonyabbak lehetnek.

Horváth Éva
2020. 05. 08. 9:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági növekedéssel párhuzamosan az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent Magyarországon a vállalkozói fizetésképtelenségi eljárások száma. A kedvező trend azonban a koronavírus-járvány hatására biztosan megtörik, s akár már idén júniustól megduplázódhat a behajtási ügyek, valamint a kárigények száma és összege. Míg a bíróság által elrendelt felszámolási eljárások száma jövőre 13 százalékkal emelkedhet – jelzi előre az Euler Hermes hitelbiztosító. Az elmúlt évtizedben a 2012. év jelentette a mélypontot, amikor megközelítőleg 24 ezer felszámolási eljárás indult, 2019-re viszont az esetszám valamivel több, mint 5 ezerre apadt. A csődeljárások tekintetében 2010 volt a legrosszabb esztendő, akkor 140 eljárás indult, míg tavaly mindössze 33.

Győrfi Attila, az Euler Hermes kár- és követeléskezelési igazgatója úgy ítéli meg, hogy a vállalatok zömének likviditási helyzetének visszaesése miatt június környékén jelentkezik a késedelmes fizetési esetek számának növekedése, majd szeptembertől várhatóan a hitelezők mind nagyobb számban kezdeményeznek felszámolási eljárásokat. A közép-kelet európai régióban – így Magyarországon is – a hitelbiztosító szakértői az idei harmadik negyedévben a bejelentett kárigények 80-90 százalékos növekedését várják. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ugyanakkor, hogy hazánkban a csődeljárások száma rendkívül alacsony, ráadásul a nem megfelelő jogi szabályozás miatt ezek döntő többsége, egyezség hiányában átfordul felszámolási eljárásba, ahol a hitelezők követeléseik megtérülésére már egyáltalán nem számíthatnak.

A hitelbiztosító társaság előrejelzésének megvalósulását – amelyben a társaság idén 3-7 százalékos GDP-csökkenéssel kalkulált – azonban még néhány tényező alakíthatja. Valós segítséget jelenthetnek ugyanis az eddigi kormányzati intézkedések, az év végéig tartó hitelfizetési moratórium segíthet a vállalkozások idei likviditási gondjain. Továbbá az együttműködő, legalább résztörlesztésre hajlandó adósok a korábbiaknál talán több türelemre is számíthatnak a hitelezők részéről. Miközben nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy egyes felszámolási eljárások elhúzódhattak akár egy évig is, így a statisztikákban majd csak jövőre jelennek meg a megemelkedett esetszámok.

Győrfi Attila szerint minél előbb indul újra a gazdaság, a kormányzati intézkedések annál hatékonyabbak lehetnek. Ám az is biztos, hogy azok a cégek, amelyek a koronavírus megjelenését megelőzően is a fizetésképtelenség határán mozogtak és a vírus negatívan hatott a működésükre, a legtöbb segítség és jó szándék ellenére is eltűnnek a gazdaságból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.