Százmillió euróba kerül, ha egy napra leállnak a szélerőművek

Több mint százmillió eurós költséggel jár, hogy egy napra leállítsák a szélerőműveket, mivel a koronavírus-járvány miatti zárlatok alatt a nagyvállalatoknak nincs szükségük annyi energiára. Ez ismét megmutatta, hogy a zöld energia kockázatos lehet, mivel nem tudják hatékonyan tárolni.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 05. 25. 16:37
null
Jeffreys-öböl, 2016. július 8. Szélerõmûvek a dél-afrikai Port Elizabeth várostól 75 kilométerre, keletre fekvõ Jeffreys-öböl partján 2016. július 8-án hajnalban. (MTI/EPA/Nic Bothma) Fotó: NIC BOTHMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyságban 80 szél-farmot kellett leállítani egy napra azért, hogy nehogy túltöltsék magukat a koronavírus-járvány miatti energiafogyasztás-kieséssel. A karantén miatt több vállalat is bezárta gyártelepeit és irodáit, ami drasztikusan csökkentette az energiaigényt, azonban ez nem jelentette azt, hogy a zöld energiát termelő szél- és naperőművek felhagytak volna a munkával, ráadásul az utóbbi pár hét kifejezetten szeles és napos is volt.

A túlzott energiatermelést orvosolandó a National Grid áramhálózat kezelője több mint 103 millió eurónyi kompenzációt fizetett ki a tulajdonos vállalatok felé, hogy egy napra leállítsák az erőműveiket. Ez új rekordnak számít, hiszen eddig a legnagyobb kifizetés csak 5,36 millió euró értékben történt 2018 októberében.

A Renewable Energy Foundation igazgatója Dr John Constable a Telegraphnak elmondta, hogy az újrahasznosítható zöld energiaforrások túl nagy számban történő telepítése, nagy hangsúlyt fektetve itt az „irányíthatatlan szél- és napenergiára, egy nagyon törékeny áramszolgáltatást eredményezett, ami rugalmatlan és nem tud váratlan helyzetekre reagálni”. Ez abból fakad, hogy az áramot általában azonnali felhasználásra termelik, azonban amikor nincs elég fogyasztás, csak nagyon nehezen és nem hatékony módon lehet tárolni. A szakvélemény jelenleg arra mutat, hogy a lítium-ion akkumulátorok képesek lennének tárolni az árammennyiséget, azonban ezen termékek messze nagyon drágák.

„A hálózat egyensúlyozása már most súlyos költségekkel járt, és ez nyár végére egyenesen rettenetes mértékeket ölthet majd”, mondta Constable rámutatva, hogy igen költséges mindig leállíttatni a zöld erőműveket, és kompenzálni a tulajdonosokat a kiesésért, és ezt a költséget a koronavírus-járvány csak fokozni fogja. Hozzátette, nemzeti szégyen, hogy ez a krízis idáig fajulhatott az elmúlt évtizedben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.