Válság idején is üzenetértékű, ha nincs osztalékfizetés

Szinte az egész világon megfigyelhető, hogy a koronavírus-járvánnyal járó gazdasági válsághelyzetben a társaságok vagy csökkentik az osztalékot, vagy elhalasztják annak a kifizetését.

Horváth Éva
2020. 05. 08. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Normál körülmények között az osztalék visszafogása azt jelezheti, hogy a vállalat bajban van. Ám, amikor maga a gazdaság van bajban, akkor az osztalék csökkentése vagy elhalasztása a vezetőség megfontoltságának a jele lehet. A 2008-as pénzügyi világválság idején az osztalékokat átlagosan 20 százalékkal csökkentették, a Fidelity International elemzői a mostani hanyatlás eredményeképpen ennek több mint a duplájára számítanak.

A közelmúltban több ország jogszabályalkotói is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a bankoknak a gazdaság támogatására kellene összpontosítaniuk, és nem az osztalékfizetésre. Az Egyesült Királyság és Új-Zéland illetékesei már fel is kérték a hitelintézeteiket, hogy függesszék fel az osztalékfizetést, míg az Egyesült Királyság és az eurózóna biztosítói szintén felkérést kaptak az osztalékfizetés és a részvény-visszavásárlási programok felfüggesztésére. Európa egyes országaiban például a kormányok bejelentették, hogy nem adnak állami támogatást azoknak a cégeknek, amelyek osztalékot fizetnek. A cégek egy része szó nélkül be is tartja az osztalékfizetési tilalmat, míg mások jelezték, hogy nem terveznek módosítani az osztalékfizetési terveiken. A Kína kontinentális részén működő vállalatok esetében viszont az utóbbi időben nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy növeljék a kifizetett osztalék összegét. Ez utóbbiak hátterében az áll, hogy a kormány kitartóan a befektetők által realizált hozam növelésére ösztönzi a cégeket.

Az elemzők szerint világszerte számos vállalat pénzügyi megfontoltságból csökkentette vagy halasztotta későbbre az osztalékfizetést. A cégeknek gyorsan kell reagálniuk, hogy megelőzzék a készpénzkészleteik kiapadását. Bizonyos, hogy egyes vállalatok nem lesznek képesek erre, és kénytelenek lesznek csődöt jelenteni. Míg mások stabil anyagi helyzetben kerülnek ki a válságból.

Az értékpapír-felügyelet jó néhány országban rugalmasabbá tette a vállalati közgyűlések megtartásának idejét és módját meghatározó szabályokat is. Ennek ellenére a részvényesi közgyűlések lemondása vagy későbbre halasztása sok esetben azt is jelentette, hogy a társaságok mégsem tudták jóváhagyni az osztalékfizetést. Mindenesetre, ahol lehetőség van rá, a cégek igyekeznek virtuális módon megtartani a részvényesi közgyűlésüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.