Kikezdhetetlen az Egyesült Államok gazdasága a Moody’s szerint

A világ egyik legnagyobb mértékű államháztartási hiányát felhalmozó Egyesült Államoknak e szempontból nem kedvezett a koronavírus-járvány okozta válság, ám gazdaságát ennek ellenére kikezdhetetlennek ítélte meg a Moody’s nemzetközi hitelminősítő, amely egyúttal megerősítette az USA besorolását. A legjobb szintű Aaa-osztályzat indoka többek között az Egyesült Államok globális pénzügyi befolyása.

Magyar Nemzet
2020. 06. 20. 17:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, Aaa-szintű államadós-besorolását a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: az amerikai gazdaság és a dollár domináns világgazdasági szerepe továbbra is kikezdhetetlen, és az amerikai gazdaságban a koronavírus-járvány mély sokkja sem okoz szerkezeti károsodást.

A Moody’s az amerikai szuverén adósosztályzat stabil kilátását is érvényben tartotta. Az elemzés szerint – amelyet a távirati iroda idézett – az elsőrendű besorolás megerősítésének fő tényezője az Egyesült Államok kivételes gazdasági ereje, pusztán gazdaságának mérete. Ezt az amerikai össztermék (GDP) 21 ezer milliárd dolláros tavalyi értéke is tükrözi, valamint az az egyedülálló és központi szerep, amelyet a dollár és az amerikai kincstárjegypiac tölt be a globális pénzügyi rendszerben. Mindez rendkívüli finanszírozási kapacitást is biztosít.

a járvány NöVELI a hiányt

Az elemzőház szót ejtett az elmúlt évtizedben felhalmozott államháztartási hiányról is, amely mára az egyik legmagasabb az országok és az Aaa-besorolású szuverén adósok körében is, a koronavírus-járvány okozta mély gazdasági sokk pedig fel is gyorsította a folyamatot. A GDP-arányos hiány az idén meredek emelkedéssel eléri a 18 százalékot, és még jövőre is 11 százalék lehet, nagyrészt a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó költségvetési ösztönzők miatt. 2030-ra csökkenhet hét százalékig.

Nincs fontosabb a dollárnál

A szövetségi államadósság-ráta 2030-ra valamivel meghaladja a hazai össztermék 120 százalékát, ha addig nem lesz irányváltás az amerikai költségvetési politikában. Tavaly a GDP 79 százalékának felelt meg az amerikai államadósság. A dollár globális tartalékvalutaként betöltött domináns szerepe miatt azonban az Egyesült Államoknak sokkal nagyobb az adósságtűrő kapacitása, mint a világ bármely más szuverén adósának. A globális devizatartalékok hatvan százalékát dollárban denominált adósságeszközökben tartják.

Az amerikai közadósság-állomány értéke 20 ezermilliárd dollár, és ez azt jelenti, hogy az amerikai kincstárjegypiac messze a legmélyebb és a legbőségesebb likviditású állampapírpiac az egész világon.

Mindezt egybevetve a Moody’s nagyon valószínűtlennek tartja az Egyesült Államok gazdasági erejének érdemi gyengülését a belátható jövőben. Az Egyesült Államok viszonylag gyors kilábalása a 2008–2009-es globális pénzügyi válság után már megmutatta, hogy a gazdasága mennyire ellenálló a nagyon súlyos sokkhatásokkal szemben, és a koronavírus-járvány okozta sokk után is ugyanilyen ellenállóképesség megmutatkozására számít az elemzőház, amelynek elemzői hozzátették: valószínűtlen, hogy a járvány érdemben szerkezeti károkat okozna.

Nem minden elemző ért egyet

Hasonló indokokkal nemrégiben egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is megerősítette stabil kilátással a lehetséges legjobb – e cég módszertanában AAA jelölésű – amerikai államadós-osztályzatot. A harmadik globális hitelminősítő, a Standard & Poor’s azonban – elsőként és eddig egyedüliként a piacvezető hitelminősítők közül – már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az AAA államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását a cég 1941-ben megadta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.