Nagyobb összeggel számolhatnak a vállalkozások

A Széchenyi-kártya munkahelyvédelmi programjának módosítása újabb segítséget jelent a gazdaságvédelmi akcióterv keretében a hazai cégeknek. A bérekre adható, kedvező kölcsönt hosszabb ideig, két évig vehetik igénybe a vállalkozások, és már folyószámlahitel-keretet is kapnak mellé. A munkahelyek megtartását, létrehozását segítő lehetőségeket és a pályázatokat döntő többségben a hazai mikro- és kisvállalkozások veszik igénybe.

Nagy Kristóf
2020. 06. 08. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több pénzt használhatnak fel a vállalkozások a Széchenyi-kártya-program munkahelymegtartási célra igényelhető konstrukciójában, amelyhez – ugyanakkora összegben – már folyószámlahitel-keret is rendelkezésükre áll, így további lehetőségeket kínál a gazdaságvédelmi akcióterv. A módosításoknak köszönhetően 24 havi bérköltség fedezhető a munkahelymegtartó hitelkonstrukcióból – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A gazdaságvédelmi akcióterv eddig több mint 1,2 millió ember megélhetését védte meg a járványhelyzet okozta válságtól.

Kiválthatók a korábbi, kedvezőtlen, állami támogatás nélkül felvett vállalkozói hitelek is a Széchenyi-kártya-program segítségével az NHP Hajrá! konstrukció keretében. Az államtitkár kiemelte: szinte azonnal forráshoz jutnak a magyar high-tech és zöld kis- és középvállalkozásoknak kiírt, technológiaváltást segítő pályázat nyertesei. A pályázat óriási népszerűségnek örvend, mivel egy hét alatt jelentős, 85,5 milliárd forintnyi támogatásra érkezett be támogatási kérelem. A hozzáadott érték növeléséhez új, fenntarthatóságot segítő beruházások, célok valósulhatnak meg.

A Zöld nemzeti bajnokok programban június 15-től kezdődik a részt vevő szereplők előminősítése, a programok ekkortól nyújthatók be. A Magyar multi program részeként elérhető konstrukció keretösszege 3,85 milliárd forint. Az előminősítést követően 20 és 100 millió forint közötti, vissza nem térítendő hozzájárulást kérhetnek a zöldgazdasághoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások. A technológiaváltás elősegítését öt területen támogatja a konstrukció: az energiahatékonysági, az egyszer használatos műanyagokat kiváltó beruházásokat, a vízfelhasználás hatékonyságát javító fejlesztéseket, valamint az elektromobilitási és a hulladékokat gyártási alapanyagként hasznosító lehetőségeket.

A gazdaságvédelmi akcióterv legfőbb számai:

  • Az intézkedések 1,288 millió ember megélhetését érintették.
  • 150 ezer egyéni vállalkozó kapott mentességet a kata megfizetése alól
  • 210 ezer cég járulékterhét mérsékelték
  • Munkahelyvédelmi bértámogatást 9772 vállalkozás igényelt, egy hét alatt 1102-vel többen, 85 százalékuk mikro- és kisvállalkozás. Ez 154 ezer munkavállalót érint, több mint 16 ezer fővel többet, mint egy héttel ezelőtt.
  • A kutató-fejlesztők bértámogatása 485 vállalatnak jelentett segítséget, 72 százalékuk mikro- és kisvállalkozás. Több mint 14 ezer magasan képzett munkavállaló bérköltségéhez járult hozzá az állami segítség, fejenként 250 ezer forinttal.
  • Munkahelyteremtési bértámogatást több mint hétezer új munkavállaló után igényeltek a többségében szintén hazai kisvállalkozások május 18. óta.
  • A magyar, high-tech és zöld pályázat keretében eddig közel 3400 vállalkozás kapott pozitív elbírálást
  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium beruházásösztönző támogatását 806 vállalkozás nyerte el, többségében az élelmiszeriparból. A beruházásokkal 143,6 ezer embernek adnak állást.
  • 88 ezren dolgoznak a közfoglalkoztatásban, mindössze négyezer fővel nőtt a számuk a járvány kitörése óta.
  •  

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.