Sorra indulnak a járatok Ferihegyről

Napról napra emelkedik a légi közlekedés teljes leállása után újrainduló repülőjáratok száma június első felében. A nyárra valamennyi légitársaság rajtvonalra gördíti alaposan fertőtlenített gépeit, hogy a szezonvégi összesítéskor előkelő helyen landoljon a tavaszi súlyos veszteségek után. A hónap harmadánál a teljesség igénye nélkül a már közölt járatindulásokat gyűjtöttük össze.

Magyar Nemzet
2020. 06. 10. 9:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már közlekedik a KLM Budapest–Amszterdam járata: a Holland Királyi Légitársaság Embraer 190 típusú géppel teljesíti a távot, a tervek szerint minden nap 12 órai budapesti indulással és 14 óra körüli érkezéssel, míg visszafelé reggel negyed tízkor szállnak fel az amszterdami gépek, amelyek utasai Budapesten jóval a déli harangszó előtt landolhatnak.

Június elsejétől elindult a Lufthansa naponta Frankfurt és Budapest között ingázó járata, a hónap közepétől pedig Münchenből indítanak gépeket hetente három alkalommal.

Kellő távolságban utaznak a légi turisták (képünk illusztráció) Fotó: Reuters

A Wizz Air aktivitása a legnagyobb: a diszkontlégicég sűrűn ad hírt új járatok indításáról. Kedden bejelentették, hogy július 15-től szerdánként és vasárnaponként Budapestről Szantorinire, illetve kedden és szombaton Menorcára (Mahón) is indulnak a repülőgépek. A Budapestről elérhető úti célok közül Szantorini Görögországban a hetedik, Menorca Spanyolországban a tizenhatodik érkezési pontja a társaságnak.

Korábbi bejelentése szerint június 15-től heti három járat indítását tervezi a Czech Airlines Prágából Budapestre, míg a Swiss Airlines június 8. óta hetente háromszor fordul Zürich és Budapest között.

A Brussels Airlines június 16-tól heti négy napon közlekedik Brüsszelbe; míg düsseldorfi célpontja felé hetente három alkalommal már üzemel, Stuttgartba pedig csütörtöktől heti háromszor indít járatot a Eurowings.

Június 21-től Antalyába is megindul a légi közlekedés, ahová a Sun Express hetente egyszer szállít utasokat.

A Ryanair korábban jelezte: a korlátozások feloldásával összhangban július elsejétől napi járatokat indítanak Európa számos városából Portugália, Spanyol-, Olasz- és Görögország, valamint Ciprus főbb nyaralóhelyeire. Az ír légitársaságnál jelenleg a London Stansted útvonal üzemel.

Biztonságban a poggyász

Az utasok egészségének védelme és az utasszolgáltatások színvonalának emelése érdekében a repülőtér-üzemeltető újabb 16 darab önkiszolgáló poggyászcímke-nyomtató automatát helyezett üzembe, melyek a 2B Terminál check-in területén, az utasfelvételi pultokkal szemben találhatók – hívta fel a figyelmet a Budapest Airport. A rendszer lényege, hogy az utasok a (nyomtatott vagy elektronikus) beszállókártyán feltüntetett vonalkód szkennelése után maguk nyomtathatják ki és helyezhetik el a feladni kívánt csomagon a poggyászcímkét. Ezzel a megoldással az önkiszolgáló és automatizált feladópulton – a poggyászcímke beolvasásával – egyszerűen feladható a poggyász.

Képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/STR

Tiltólistán

Az Európai Bizottság június elején frissítette a légi közlekedés biztonságára vonatkozó azon listáját, amelyen az Európai Unió légterében működési tilalom alatt lévő légitársaságokat sorolnak fel.

  • A listára újonnan felkerült mások mellett valamennyi Örményországban bejegyzett légitársaság az ország biztonsági felügyeleti képességei miatt.
  • A frissített lajstrom 96 légitársaságnak tiltja az uniós légtér használatát.
  • Tizenhat ország – Afganisztán, Angola (két légitársaság kivételével), Örményország, Kongó (Brazzaville), a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dzsibuti, Egyenlítői-Guinea, Eritrea, Kirgizisztán, Libéria, Líbia, Moldova (három légitársaság kivételével), Nepál, Sao Tomé és Príncipe, Sierra Leone, valamint Szudán – kilencven légitársasága esetében a zárlat oka, hogy az illetékes közlekedési hatóságok nem végeznek vagy nem végeztetnek megfelelő biztonsági ellenőrzést a gépek esetében.
  • Hat légitársaságnál bizonyítottan súlyos biztonsági hiányosságok mutatkoznak. Ezek közé tartozik a venezuelai Avior Airlines, a suriname-i Blue Wing, az iráni Iran Aseman Airlines, az iraki Iraqi Airways, a nigériai Med-View Airlines és a zimbabwei Air Zimbabwe.
  • A listáról töröltek a Kongóban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kirgizisztánban, Líbiában, Nepálban és Sierra Leonéban bejegyzett, de már nem létező légi fuvarozókat.
  • Három légitársaság esetében működési korlátozásokat vezettek be, vagyis a légi fuvarozók csak meghatározott géptípusokkal repülhetnek az EU légterébe. Ezek közé tartozik a Comore-szigeteki Air Service Comores, az iráni Iran Air és az észak-koreai Air Koryo – gyűjtötte össze a távirati iroda.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.