Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Csak óvatosan a kishalas csalizással!

Akár félmillió forintos büntetést kockáztatnak azok a kereskedők, illetve forgalmazók, akik nem az előírásoknak megfelelő körülmények között tartják a csalihalat. Bár a horgászipar fejlődésével a műcsalik szinte teljes egészében képesek kiváltani az élő halakat, ez az ősi horgászmódszer még mindig nagyon népszerű hazánkban is.

2020. 07. 19. 8:18
A forgalmazóknak és a horgászoknak is figyelniük kell Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az úgynevezett élőhalas csalizás hazánkban engedélyezett, a módszer alkalmazása esetén a forgalmazóknak és a horgászoknak is számos előírásra kell figyelniük – hívta fel a figyelmet a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Európa számos országában ma is elfogadott ez az ősi halász-, illetve horgászmódszer. Ugyanakkor gerinces állat révén a halakra is vonatkozik az állatvédelmi törvény. Tartásuk és forgalmazásuk során a csalihalaknak ugyanazon állategészségügyi követelményeknek kell megfelelniük, mint a tenyésztett halaknak. Mivel különböző állatbetegségeket is terjeszthetnek, ezért csak a meglévő igazolások birtokában lehet őket más élővizekbe engedni. A forgalmazóknak ezért csak olyan helyről érdemes beszerezniük a csalihalat, ahol az eredetet igazoló szállítólevél vagy számla mellett víziállat-egészségőri igazolás is kíséri a szállítmányt. Ez utóbbi dokumentum igazolja, hogy a hal betegségektől mentes. Természetesen az állatok tartási körülményei sem mellékesek, mindig az adott faj élettani szükségleteihez kell igazítani a mozgásteret, a hőmérsékletet és a táplálékot is.

A forgalmazóknak és a horgászoknak is figyelniük kell
Fotó: Havran Zoltán

A csalihalak felhasználása során arra is ügyelni kell, hogy az idegenhonos halfajok komoly kockázatot jelenthetnek egy adott tó vagy folyó élővilágára. A Nébih tájékoztatása szerint szabálysértés esetén a halgazdálkodási hatóság húszezer forinttól akár félmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki az előírásokat megszegő forgalmazókra.

A horgászoknak is résen kell lenniük, ha élő csalival szeretnének halat fogni. Idegenhonos hallal kizárólag ott szabad csalizni, ahol azt kifogták. Emellett ügyelni kell rá, hogy az úgynevezett inváziós fajokat – például a busát, a törpeharcsát, az ezüstkárászt, a naphalat, a razbórát, az amurgébet – tilos visszaengedni a vízbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.