Elmaradtak a pénzmosás elleni lépések, bírságot kaptak a bankok

A célvizsgálat során feltárt jogsértések miatt a jegybank a Raiffeisen Bankra 20 millió, a CIB Bankra 9,625 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 07. 10:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzési tevékenységében feltárt hiányosságok miatt. A jegybank közleménye szerint

a bankok egyebek mellett számos gyanús ügyletet nem vagy nem azonnal jelentettek be az illetékes hatóságnak,

nem megfelelően működtették belső ellenőrzési és információs rendszerüket, és többször elmaradtak azok a belső képzéseik, amelyek a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzését célozták. Az MNB hivatalból végzett vizsgálatokat a két banknál a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzési tevékenységük ellenőrzésére. A vizsgálat a CIB Banknál 2017. január 1-jétől, míg a Raiffeisen Banknál 2017. július 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A célvizsgálat során feltárt jogsértések miatt a jegybank a CIB Bankra 9,625 millió, a Raiffeisen Bankra pedig 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki,

és (a jogsértések típusától függően) 90-105 napos határidővel kötelezte a pénzintézeteket a hiányosság kijavítására, és az arról való írásbeli rendkívüli adatszolgáltatásra az MNB-hez.

A bírságösszegek meghatározásakor súlyosbító körülménynek számítottak a témával kapcsolatos rendszerszintű, súlyos és ismétlődő hiányosságok. Enyhítő körülményként értékelte viszont az MNB, hogy a hitelintézetek a vizsgálat során már intézkedéseket hoztak a jogsértések egy részének kiküszöbölésére.

Mint ismert, az MNB a pénzügyi piaci szereplők vizsgálatánál kiemelten ellenőrzi a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésével kapcsolatos szabályok betartását is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.