Gyászos jelentési szezon

Eddig az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei cég alig tíz százaléka tette közzé második negyedéves eredményét, a héten további jelentések várhatók. Eddig nagy visszaesést mutatnak az eredmények, de lehet, hogy a befektetők rosszabbra számítottak, az árfolyamok összességében nem csökkentek.

Fellegi Tamás Péter
2020. 07. 20. 7:47
A Microsoft store is pictured in New York City
USA-RUSSIA/HACKERS Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piaci várakozások szerint ez lesz a tőzsdei cégek legrosszabb negyedéve a 2008-as válság óta, érdekes módon ennek ellenére sok részvény árfolyama és különösen maga az S&P–500 index történelmi csúcsa közelében van. Az eddig jelentő cégek átlagosan 47,4 százalékos nyereségcsökkenésről számoltak be, de ez alatta marad a 2008. negyedik negyedévi adatnak, amikor a visszaesés 70 százalékos volt. Mindemellett a héten olyan nagy társaságok is jelentenek (Tesla, Intel, Microsoft), amelyeknél a befektetők alig várnak eredménycsökkenést.

Csak ezen a héten az S&P–500 komponensei közül nyolcvan társaság jelent, a harminctagú Dow Jones iparindex tagjai közül pedig nyolc. Az elemzői várakozások az 500 cég átlagában 44 százalékos visszaesést várnak, persze nagy szórással: egyes iparágak még profitálhatnak is a járvány miatt kényszerűen megváltozott fogyasztói szokások miatt, mások viszont működési körülményeik átmeneti ellehetetlenülése miatt jelentős veszteségről számolhatnak be – például a légitársaságok, amelyek közül a héten a United Airlines és a Southwest Airlines jelent.

A Microsoft esetében pozitívak a várakozások: a kényszerű otthonlét kedvezett a tech cégeknek
Fotó: Reuters

A legnagyobb várakozás a Teslát övezi, mivel az elektromosautó-gyártó részvénye szédületes emelkedésen van túl az elmúlt hetek folyamán: ennek nyomán a cég értékét tekintve a világ legnagyobb autógyártója lett, ugyanakkor a befektetők most azon tanakodnak, hogy egyáltalán nyereséges lesz-e a második negyedévben.

Két óriás technológiai cég is jelent a héten: a Microsoft és az Intel, esetükben azonban pozitívak a várakozások, mivel általános az a vélemény, hogy emberek százmillióinak kényszerű otthonléte és otthoni munkavégzése megnövelte a cégek termékei és szolgáltatásai iránti keresletet. A közösségi média képviselői közül a Snap és a Twitter számait tudhatjuk meg: látogatottságukkal biztosan nincs gond, ellenben a reklámbevételek már bizonytalanabbak, hisz sok cégnek kényszerűen csökkentenie kellett költségeit a leállás hónapjaiban, és ez természetesen a reklámköltségeket is érintette, esetenként jelentősen.

Eddig jól reagált az S&P–500 index az eredményekre, a befektetői optimizmus kitartott. Nem kizárt, hogy a piac már nem is igazán a most zárult negyedévvel foglalkozik, hanem az azt követő gyors kilábalást vélelmezi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.