Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Gyorsan visszakapaszkodik a bolti fogyasztás

Meglepte a szakértőket a májusi bolti forgalomról szóló jelentés, amely a kiskereskedelem gyors erősödésére utal. Nem várható éves veszteség.

2020. 07. 06. 11:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztató eredményeket hozott a májusi kiskereskedelmi értékesítésről szóló jelentés, amiből arra lehet következtetni, hogy az év egészében nem lesz kisebb a lakossági fogyasztás a boltokban. A vártnál gyorsabb lesz a kilábalás a gödörből – értékelte a Magyar Nemzetnek a friss statisztikai adatokat Vámos György.

A KSH hétfőn közölte: májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva, ezen belül az élelmiszerboltok értékesítése 1,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteké 0,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemé pedig 13,8 százalékkal mérséklődött volumenben.

Tempós visszatérés

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rámutatott: az áprilisban mért, összességében tízszázalékos visszaesés után a májusi jóval visszafogottabb volt, amikor a kijárási korlátozások feloldása után annyit vásároltak a családok, hogy a havi mínusz éves összevetésben május során már csak 2,8 százalékos volt. – Júniusban ennél is enyhébb veszteség jöhetett össze. Látható, hogy az április volt a mélypont, és az is kiderült, hogy az előzetes várakozásokkal szemben ütemesebben állunk vissza a korábbi erős fogyasztási dinamikára, hamar lefaraghatja a piac az átmeneti mínuszt – fogalmazott Vámos György.

Főleg az élelmiszerüzletek forgalma növekedett
Fotó: Bach Máté

Kevés cipő, sok webes holmi

Mint mondta, az egyes termékkörök esetében árnyaltabb a kép, akadnak ugyanis nagy különbségek az eredményekben. Például rögtön az enyhítések után még nem az iparcikkeket vásárolták az emberek, ennek megfelelően a ruházati piacon, a könyvértékesítésben, a benzin eladásokban jelentősebb az éve elmaradás, míg az élelmiszerboltok és a webáruházak növekedtek májusban.

Az első öt havi adatokat vizsgálva – május végéig összesen 1,4 százalékos növekedés volt tavalyhoz képest – joggal várható, hogy az év egészében nem lesz visszaesés a boltokban, ami azt mutatja, hogy a családok fogyasztásában nem okozott akkora törést a járványidőszak, hogy a tavalyi erős eredményeket alulmúlja a 2020-as év – fogalmazott a főtitkár. Kitért rá, hogy negyedévenként vizsgálva az első még erősre sikerült volt a 7,5 százalékos növekedéssel, a korlátozások miatt a második viszont már enyhe mínuszt mutathat, míg a harmadikban azt várható, hogy éves összevetésben visszaesés nem lesz, és a negyedikben pedig már szerény növekedést mutathat a teljes piac. – Vagyis az éves mérleg összességében nem fordul negatívba, mivel az évek óta bővülő kiskereskedelem erősen tartja magát, és a lakossági jövedelmek is megmaradhatnak az ehhez szükséges szinten – mondta a szakszövetség képviselője.

Hiányoznak a turisták

– Az élelmiszer-értékesítésben érződött május során a márciusi készletfelhalmozás forgalomcsökkentő hatása is. Az üzemanyagok forgalma jelentősen, több mint tizedével visszaesett, ami az átmenő forgalom és a turizmus csökkenésével, illetve az otthonról való munkavégzés elterjedésével magyarázható – ezt már a Századvég szakértője jelezte lapunknak. Regős Gábor, a makrogazdasági üzletág vezetője elmondta: májusban a gyenge növekedésben szerepet játszott, hogy a hónap több mint felében Budapesten és Pest megyében még érvényben voltak a korlátozó intézkedések, az ország többi részében viszont már újra tudott indulni a kereskedelem. – Lehetséges, hogy a következő hónapokban már kismértékben növekvő kiskereskedelmi forgalmat látunk, azonban a nemzetközi turizmus visszaesése e téren is kockázatot jelent, illetve kérdés, hogy az üzemanyagok forgalma hogyan alakul – jegyezte meg.

Járványhelyzet nélkül

Kezd kilábalni a koronavírus-járvány okozta áprilisi mélypontból a kiskereskedelmi forgalom – ezt állapította meg Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Mit mondta, a jelenlegi előrejelzések szerint, ha nem alakul ki újra súlyos, intézkedéseket igénylő járványhelyet, a kiskereskedelem folyamatosan növekedni fog a következő időszakban, és mind volumenében, mind növekedésben visszaáll arra a szintre, amely az elmúlt években volt tapasztalható. – A kijárási korlátozás és az üzletek nyitva tartásának korlátozása alatt a csomagküldő és az internetes kiskereskedelem több mint ötven százalékkal nőtt, annak ellenére is, hogy áprilishoz képest májusban némi visszaesés volt tapasztalható – jegyezte meg Cseresnyés Péter.

Húznak a béremelések

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy a 2015. év átlagához képest a kiskereskedelmi forgalom 19,6 százalékkal, míg 2010-hez képest 31,6 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Az elemző ugyancsak arra számít, hogy a következő hónapokban tovább javulhat a bolti forgalom. Júniusban például az ösztönözte az eladásokat, hogy míg májusban a budapesti és pest megyei üzletek csupán fél hónapig, júniusban már a teljes hónapban nyitva voltak. – Ráadásul egyre többen térnek vissza munkahelyekre, illetve a teljes foglalkoztatásba, mintegy 170 ezer egészségügyi dolgozó kapott fél millió forint jutalmat, júliustól pedig 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok, 30 százalékkal a szakiskolai oktatók, illetve novemberben 20 százalékkal az egyészségügyi szakdolgozók bére – sorolta Suppan Gergely. Mint mondta, így a munkaerőpiac javulásával és a továbbra is dinamikus bérnövekedésekkel az elhalasztott fogyasztás is szerepet játszhat a kiskereskedelem várható felfutásában, ez utóbbi egyes területeken kifejezetten látszik is. Megjegyezte ezzel együtt, hogy a megugró munkanélküliség, bércsökkentések, részmunkaidők és fizetés nélküli szabadságok hátráltathatják a kilábalást. – Idén összességében 1,2-1,5 százalékkal nőhet a forgalom, jövőre pedig bázishatások miatt is 5 százalék feletti növekedésre számítunk. A járványhelyzet előtti szint elérése az idei év végén, a jövő év elején várható, habár a külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása lassabb lehet – jelezte Suppan Gergely.

Kitartottak a plázák

A soproniak és a szegediek a járvány alatt is a plázákban vásároltak – derült ki egy 23 ezer fős, országos felmérésből, ahol 13 vidéki és négy fővárosi bevásárlóközpont látogatóit kérdezték meg a vásárlási szokásaikról. A kutatás eredményeiből látszik, hogy akik egész évben látogatják a bevásárlóközpontokat, azok többsége a járvány alatt is a plázákban szerezte be a legszükségesebb termékeket. A fővárosban, Miskolcon és Pécsett pártolják a legtöbben az online vásárlást, Nagykanizsán és Debrecenben viszont a személyes vásárlás a népszerűbb. A fertőtlenítésre viszont minden plázában egyformán fokozottan ügyeltek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.