Kedvező vírushatás: többeknek fontos az öngondoskodás

Az emberek legnagyobb félelme a koronavírus kapcsán, hogy valamely családtagjuk megfertőződik.

Horváth Éva
2020. 07. 25. 22:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbbeknek az a legnagyobb félelme, hogy az egyik családtagja megfertőződik, a magyarok harmada pedig attól is tart, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tudja megfelelően ellátni őt vagy a családját – derül ki a CIB Bank kutatásából. A vírussal való megfertőződéstől a válaszadók mindössze 24 százaléka tart.

A friss kutatásban megkérdezettek több mint fele jelezte, hogy már csökkent vagy számításai szerint a jövőben csökken a bevétele a koronavírus gazdasági hatásai miatt, sokan már a saját pénztárcájukon érzik a krízis következményeit. Százból 38 ember mondta ugyanakkor, hogy változatlan bevétellel számol az elkövetkező időkben is. Az is pozitívum, hogy minden harmadik válaszadó úgy nyilatkozott: a járvány tanulságait levonva a jövőben többet kíván takarékoskodni.

Más megvilágításba került az öngondoskodás, miután mindenkit megérintett a váratlan nehézségekkel járó veszélyhelyzet
Fotó: Kurucz Árpád

Az öngondoskodásnak különösen nagy jelentősége van ebben a helyzetben. Erre utal az is, hogy a kérdőívet kitöltők több mint negyven százaléka fél attól, hogy elveszti a munkáját vagy pénzügyi gondjai támadnak a vírus nyomán kialakuló krízis következtében.

A felmérés ezzel együtt vegyes képet tárt fel, mivel a válaszadók közül sokan kellemetlenségként, mások lehetőségként élték meg a korlátozásokat. Körülbelül fele arányban vannak azok, akik a régi életüket szeretnék visszakapni a járványhelyzet után, és azok, akik továbbvisznek valamit az „új normális” korba.

A kényszerű korlátozásoknak előnye is volt, például több időt töltött egymással a család
Fotó: Éberling András

Sokan abban változtak, hogy például több dolgot intéznek online a járvány hatására, a válaszadók nagy aránya pedig újabban több figyelmet fordít az egészségére és környezettudatosabban él.

Ami a koronavírus miatti korlátozások pozitívumait firtató kérdést illeti, a válaszadók mintegy 40 százaléka a családdal együtt töltött több időt emelte ki, de sokan üdvözölték az online ügyintézés lehetőségét, az otthoni munkavégzést, a több szabadban eltöltött percet és a kevesebb utazásra, közlekedésre fordított időt.

Ezzel együtt minden negyedik ember úgy nyilatkozott, hogy a kijárási korlátozások kapcsán semmi pozitívumot nem talált.

Sokan szívesen veszik az otthoni munkavégzést és az online ügyintézést
Fotó: Bach Máté

A kutatás kitöltőinek fele gondolja úgy, hogy tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki újabb pandémiás válság: közülük 61 százalék jelezte, hogy szerinte többet kell törődni a higiéniával, és majdnem ugyanennyien mondják, hogy nem szabad kizsákmányolni a természetet, és akkor nem kerülünk kapcsolatba veszélyes vírusokkal. Negyven százalék szerint kerülni kell a tömeget és a zsúfolt helyeket, és csaknem minden harmadik válaszadó szerint kevesebb embernek kellene az otthonától távoli helyekre utaznia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.